11/25/15 14:52
(http://www.klassa.bg/)

Изложба Свилен Блажев "Пейзаж"

 2- 15 декември 2015г.

 Вернисаж:
2
декември 2015г. от 17:00 до 20:00 часа

 

Галерия „Нюанс”, ул. „Денкоглу” 42

 

 

На втори декември галерия  Нюанс, София ще събере почитатели и приятели на  един от най-харесваните съвременни художници у нас - Свилен Блажев. С новата си изложба – „Пейзаж“ Свилен Блажев ни представя три насоки в творческите си търсения по отношение на пейзажа. Обособени като три цикъла  –  Южни пейзажи,  Северни морета и природни картини от Ханджоу в Китай, те свидетелстват за силния заряд на автора  - да експериментира в нови насоки и да достига нови измерения на картинното внушение.
           
Разнообразието от настроения, стилови и композиционни похвати,  които представените произведения носят в себе си, създава oпределена динамичност на експозицията. От яркия, наситен колорит и светлите проблясъци, през сдържано сиво и бяло, до откровено графичното, тези естетически издържани творби създават усещане за аромата на горещ гръцки следобед,  дъх на море и мистични преживявания.
            За пейзажната живопис на Свилен Блажев, изкуствоведа Ружа Маринска пише : „Взети от видяното, тези пейзажи на Свилен Блажев всъщност изразяват скритото, невидимото – неговата чувствителност и природата на реакцията му“. И ако искате да видите и откриете невидимите емоции, които вълнуват един от най-известните съвременни автори у нас, заповядайте в галерия Нюанс.

 

 

 

                                                                                       
                                                                                                  Повече за автора:

 


            Свилен Блажев е роден на 27 септември 1953 г. в  Кюстендил.
Завършва Художествената гимназия през 1972г.  През 1980 г. завършва стенопис в НХА при проф. Димо Заимов. Член е на СБХ от 1981 г.
През 1995 г. печели конкурс за творческо пребиваване в Сите дез арт, Париж. 
Участвал е в над 200 общи и самостоятелни изложби в Европа, Азия и Северна Америка.
Носител на осем награди за живопис и рисунка на национални изложби.    През 1987 г. получава Гран При при на Международното триенале на реалистичната живопис. Носител е на националната награда „Струма” за цялостен принос и постижения в изкуството и други.
Картини на Свилен Блажев са притежание на НХГ, СГХГ, ХГ Кюстендил, ХГ Сливен, ХГ Добрич, ХГ Монтана, ХГ Русе, ХГ Ловеч, музей „Пушкин” Москва, колекция Лудвиг – Кьолн и Ахен, колекция Брондо - Хелзинки, колекция Джулио Андреоти – Рим, Ватиканския музей за модерно изкуство, както и на колекции във Финландия, Германия, Чехия, Словакия, Македония, Англия, Белгия, САЩ и други. 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване