11/25/15 15:21
(http://www.dnevnik.bg/)

Младото поколение имигранти в Белгия е изгубено, предупреждава мюсюлмански лидер


Цел на "Ислямска държава" са младите и безработни мюсюлмани в Брюксел, заяви директорът на най-голямата джамия в града.

"Някои от тях набират млади хора. Дават им грешна информация за това какво ще намерят там [в Сирия] и се опитват да ги изпратят в ада. Когато отидат там, сами разбират истината", коментира директорът на джамията "Парк дю Сенкантенер" Джамал Салех Моменах пред EU Observer.

"Ако хората имаха работа и възможности тук, не биха заминали, вярвайте ми", добавя той.

Радикалистите търсят "млади хора без опит в живота". По думите му тези, които нямат работа, са много по-уязвими на пропаганда.

"Свободното време не влияе добре на младите. Те трябва да бъдат ангажирани, независимо дали работят в завод, компания или ходят на училище. На арабски имаме поговорка "Ако имаш младост и свободно време, ще свършиш беля", коментира Моменах.

"По-възрастното поколение на белгийските мюсюлмани имаше повече късмет от днешните млади. Когато те дойдоха, всичко им беше на разположение. Намериха добри възможности тук. Но за новото поколение е по-трудно да намери работа, добро здравеопазване. Това е заради икономическата ситуация в Европа. В момента нищо не е такова, каквото беше преди. Всичко в Европа се промени", добавя духовникът.

Абделкадер Дахмихи, който работи в ислямския културен център, допълва, че институцията е убедила над 400 белгийски мюсюлмани да не отидат в Сирия:

"Говорих с няколко младежи, които бяха там и се върнаха. Тя бяха страшно разочаровани. Казаха, че не е било нищо подобно на онова, което са им обещали."

В същото време вътрешното министерство на САЩ заяви, че определени квартали във и около белгийската столица (Моленбек, Лаекен и Вилворде) имат най-висок процент на присъединяващи се към "Ислямска държава" на глава от населението в целия свят.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване