11/25/15 21:16
(http://www.dnevnik.bg/)

Москва заговори за хранително ембарго срещу Турция от четвъртък


След като във вторник спря почивките и екскурзиите в Турция, Москва скоро може да остави руснаците и без възможност да опитват турски плодове, зеленчуци и месо.

Московският "Комерсант" дори посочва конкретната дата за това – четвъртък, 26 ноември., както и стойността на засегнатите стоки – около 1 млрд. долара годишно.

Властите в Русия започнаха да забраняват внос на турски храни, да коментират как ще ги заменят при евентуално ембарго и без обяснения да подлагат на пълен митнически контрол всички товари от Турция, съобщиха руските медии.

Най-директния призив отправи лидерът на анексирания Кримски полуостров Сергей Аксьонов, който каза, че властите в Симферопол вече не могат да си сътрудничат с турски бизнесмени и призова жителите да бойкотират турските стоки и почивки.

Откъде ще се замества

Далеч повече последици може да имат думите на министъра на земеделието на Русия, който обясни как страта би заменила турски внос на храни. Цитиран от държавната агенция ТАСС, Александър Ткачьов обясни, че "турските зеленчуци заемат 20% от вноса – предимно домати (около 360 000 тона), които ще заместим със стока от Иран, Мароко, Израел Азербайджан, Узбекистан." Цитрусовите плодове от Турция са около 250 000 тона годишно, или 25% от вноса, и вместо тях можело да се внася от Република Южна Африка, Мароко, Китай, Аржентина, Абхазия и др.

В сряда сутринта регулаторът Росселхознадзор забрани от 1 декември вноса на птиче месо от турската компания Standart Gida Sanayi ve Ticaret Anonim Sirkorti с обяснение, че в част от продукцията са открити бактерии листерия. Запитан от "Ройтерс" дали се подготвя тотална забрана на турско пилешко месо, говорителят Алексей Алексеенко каза: "Засега е много рано да говорим за това. Мисля, че решение ще се вземе скоро на най-високо политическо равнище".

Търговци на зърно също изчакват какво ще предприеме Москва, тъй като Турция е вторият (след Египет) купувач на руско жито. Зърното заема над половината (56%) от руския хранителен внос в Турция. Изнесените само през тази година за турски търговци 3.5 млн. тона възлизат на 12% от целия зърнен експорт на Русия.  

Вече има проблеми на митницата

Външният министър Сергей Лавров коментира на пресконференция, че страната не иска да създава "излишни проблеми на нашите граждани и компании, които си взаимодействат с турската страна".

Но няколко вносители и търговски агенти споделиха за РБК, че са се появили проблеми с допускането на турски товари на митницата на Новоросийск. Един от тях - Григорий Пелипенко, твърди, че товарите се отправят за тотална проверка. "Не ни дават никакви обяснения, казват "Чакайте – може утре да започне проверката", цитира думите му новинарският сайт. Това важи и за стоки като обувки, например, а храните просто са блокирани в неизвестност.

Същите твърдения идват от Северозападната митница в Санкт-Петербург. Мениджър на московска фирма споделя, че на митничарите е "дадена заповед" да проверяват в максимално строг режим пратките от Турция. "Нямам представа какво ще се случи с онези, които вече са изпратени и още пътуват насам."

Събеседник на "Комерсант" цитира голям вносител на риба, според когото на митницата някои камиони вече обръщат, защото са разбрали, че в най-добрия случай, ще ги държат там неограничено дълго, а в най-лошия товарът им ще бъде иззет и унищожен.

Какво внася Турция

Земеделските продукти са основното перо в турския внос за Русия. През първите 9 месеца на настоящата година те са били за близо 780 милиона долара. Следват текстил ($514 млн.) и различно оборудване ($496 млн.).

Основно заради руския внос в Турция на енергия и горива, стокооборотът между двете страни ($31 млрд. за 2014 г.) е със силен дисбаланс. От общо 18.1 млрд. долара за първите 9 месеца на 2015 г. турският експорт към руския пазар е за около 3 млрд. долара, докато руският внос в Турция достига 15 млрд. долара.

Ако се отчетат и услугите, търговският оборот достига 44 млрд. долара.

Министърът на финансите Антон Силуанов коментира днес, че напрежението след свалянето на руския Су-24 от турците ще доведе до намаляване на потребителската активност и приходитне от туризъм и за двете страни. "Навярно, ще се промени и стокооборотът помежду ни, както и нашите приходи от туристическия сектор. Безусловно, това ще се отрази не само на руската, но на първо място на другите икономики", цитира думите му "Интерфакс". Той дори посочи и с измеренията на този ефект – намаляване ръста на глобалната икономика догодина - от 3.1% (според прогнозите на МВФ) на 2.9%.

Кои компании може да пострадат

Владимир Осаковский и Тюркер Хамзаоглу, икономисти в BofA Merrill Lynch, смятат, че инцидентът е създал ново равнище на политически риск, който засяга всички активи и вещае покачване на напрежението между Москва и Анкара. Военен конфликт няма да има, но ще пострада капитализацията на руски компании като "Газпром" (Турция заема 12% от износа на руски газ) и проектите му да заобиколи Украйна с "Турски поток" или Сбербанк (тя притежава DenizBank, активите на която са около 9% от консолидираните активи на цялата банкова група и 10% от кондолидираната печалба). "Росатом" има предварителен договор за строеж на първата турска ядрена централа срещу 20 млрд. долара.

От своя страна, турската Enka Insaat има строителни обекти в Русия и изгражда две централи с руски газ в Турция. Пивоварната Anadolu Efes притежава 6 предприятия в Русия и контролира 14% от пазара. Във вторник вечерта неин завод в Уляновск стана обект на протест, а акциите ѝ в Истанбул изгубиха част от стойността си.

Но Русия има повече възможности да отмъсти икономически, смятат Осаковский и Хамзаоглу.

Чарли Робъртсън, главен икономист на "Ренесанс Капитал", казва, че през 2014 г. руският внос в Турция е бил 10.4% (или 25.3 млрд. долара) от общия импорт, а турският внос за Русия е заемал 3.8% (или 5.9 млрд. долара) от целия турски експорт.

В новата криза Анкара едва ли може да разчита на отстъпки в цената на руския газ, а най-тежко ще подстрада турският туризъм – 12% от клиентите му през 2014 г. са били руснаци (4.48 млн. души, или втората по големина група след 5.25 млн. германци).

"Ако Путин действително иска да раздразни Турция, той може да отмени безвизовия режим", допълва Робъртсън.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване