11/25/15 07:48
(http://www.klassa.bg/)

Слънчева светлина и наночастици почистват петролните разливи

 Миналата година около 2.3 милиона барела петрол бяха извличани всеки ден от катранените пясъци в Алберта, Канада, който третия по големина резерв от петрол в света. Този минен процес е изключително водано интензивен и въпреки че голяма част от водата се рециклира, все още се наблюдават огромни басейни със замърсени отпадъчни води, които са трудни за почистване и представляват заплаха за околната среда. Канадски учени са разработили нов подход за отстраняване на замърсителите, използвайки слънчева светлина и наночастици, като метода е много по-ефективен и по-евтин, отколкото съществуващите.


Извличането на битум, форма на суров нефт, от пясъците включва добавянето на много топла вода и след това добавяне на сместа. Правителството на Alberta казва, че от 80 до 95 процента от водата след това се рециклира. След това водата се изпомпва в хвостохранилища, подобни на язовир структури, предназначени да задържат вредните замърсители, които покриват област от около 77 квадратни километра. Опасенията са, че замърсяването може да проникне в близките водни системи и да увеличи риска от ерозия на почвата, а също и да отрови дивата природа.

Основният виновник за токсичността на отпадните води е наличието на нафтените киселини, които се задържат в продължение на десетилетия. Учени от Университета в Калгари търсят собствен метод на биологично обработване, което използва водорасли и бактерии за разграждане на наптенови киселини, в опит да се подобри по-скъпите и неефективни процеси използващи хлор или мембранно филтриране.

Но Университета във Ватерло твърди, че е идентифицирал по-енергийно ефективен и практически напреднал начин. Той се базира на фотокатализа, химична реакция, при която молекули титанов диоксид се активират от ултравиолетовата светлина и произвеждат свободни радикали, които могат да унищожава бактерии, гъбички и други организми. В миналото сме виждали фотокатализа да се използва при разработването на дрехи пречистващи въздуха и самопочистващи се прозорци и стени.

В тестовете, проведени върху проба от петролен пясък от отпадни води, учени от Университет във Ватерло са установили, че процесът разгражда токсичните съединения и напълно освобождава водата от нафтени киселини в рамките на часове. Обещаващо, процеса се захранва изцяло от слънчевата светлина и стабилните наночастици могат да бъдат извлечени и използвани отново и отново.

"С около един милиард тона вода, съхранявани в басейни в Алберта, премахването нафтените киселини е едно от най-големите екологични предизвикателства в Канада", казва Тим Лешък, докторант по инженерна химия във Ватерло и водещ автор на тази статията. "Конвенционалната обработка, която хората са опитвали или не е работила или ако е работила, е била твърде непрактична или скъпа за решаване на проблем с тези размери. Технологията на Ватерло е първата стъпка от това, което изглежда като един много практичен и зелен метод на обработка. "

Оттук изследователите ще имат за цел да се установи, дали получената вода е достатъчно безопасна, за да бъде освободена от големите източници, като хвостохранилищата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване