11/25/15 11:58
(http://www.dnevnik.bg/)

Френският премиер: Европа не може да приема повече бежанци


Френският министър-председател Манюел Валс заяви пред няколко чуждестранни медии във вторник, че иска Европа да спре напълно потока от имигранти от Близкия изток. В същото време Швеция обяви вчера, че затяга правилата за предоставяне на убежище, предаде EuObserver.

"Не можем да приемем повече бежанци в Европа. Не е възможно", заяви Валс пред чужди издания, сред които британският в. "Гардиън" и германският "Зюддойче цайтунг". Според френския премиер Европа трябва да контролира външните си граници.

"Ако не направим това, хората ще си кажат: с Европа е свършено", отбеляза още Валс. Той изтъкна, че "обществото е наясно, че двама от терористите от Париж са влезли в Европа, смесвайки се с имигрантския поток".

Валс внимателно подбираше думите си, така че да не критикува политиката на "отворени врати" за бежанците на германския канцлер Ангела Меркел. Днес тя трябва да се срещне с президента Франсоа Оланд в Париж.

Премиерът на Франция изтъкна, че страната му не може да приеме повече от 30 000 имигранти, за които вече бе постигнато споразумение. "Не беше Франция тази, която каза "Елате!", изтъкна все пак Валс.

Междувременно френският министър на икономиката Емунюел Макрон и германския му колега Зигмар Габриел подготвят проект за френско-германски кризисен фонд за имигранти на стойност 10 млрд. евро, твърди "Ройтерс". Идеята е тези пари да отидат за по-строги мерки за сигурност, контрол по външните граници и грижата за бежанците, пише "Ройтерс".

Напрежението в Европа заради кризата с имигрантите не стихва. Вчера Словакия обяви, че ще оспори по съдебен път плана на ЕК за задължителни квоти за бежанци, приет в края на септември. Срещу плана се противопоставят и Чехия, Унгария и Румъния.

Също вчера Дания обяви, че повече не може да участва в плана за разпределяне на 160 000 бежанци. Страната не бе длъжна да бъде част от схемата, но през септември обеща да приеме до 1000 имигранти.

"Когато направихме това предложение, се смяташе, че ако тези 160 000 души бъдат преразпределени, проблемът ще се реши. Само че това не е така", обясни датският премиер Ларс Льоке Расмусен.

Във вторник Швеция обяви, че засилва граничните проверки и затяга правилата за предоставяне на убежище през следващите три години. След това съобщение съседна Норвегия също заяви, че затяга граничния контрол.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване