11/26/15 22:37
(http://www.dnevnik.bg/)

Оланд и Путин отново се разминаха за Сирия


Президентите на Франция и Русия завършиха срещата си в Москва с договорка страните да си разменят разузнавателна информация за "Ислямска държава" и други въоръжени групировки в Сирия. Целта е да се подобри ефективността на бомбардировките на техните бойни самолети, обясни Франсоа Оланд.

Той заяви преди преговорите, че призовава Москва да се включи в "голяма коалиция" срещу ислямистите, но след това каза, че има съгласие с руснаците да бъдат атакувани само "Ислямска държава" и другите джихадистки групировки, както и източниците на финансирането им, включително обекти на петролната инфраструктура и конвои с гориво.

"Важното е, че се договорихме да бъдат удряни само терористи и Даеш, но не и силите, сражаващи се с тероризма. Ще си разменяме информация кой да бъде удрян, и кой - не." Франция ще засили подкрепата си за бунтовнически групировки, сражаващи се на терен с "Ислямска държава", допълни Оланд.

Но Владимир Путин добави, че успешни наземни операции може да провежда единствено правителствената армия на Сирия. "В тази връзка смятам, че армията на Башар ал Асад и самият той се явяват естествени съюзници в борбата с тероризма."

"Ройтерс" обръща внимание на факта, че преди началото на разговорите двамата президенти са направили изявленията си дори без да се погледнат, което е било възприето като демонстрация на оставащата сериозна дистанция между Париж и Москва.



Франция е една от първите държави, настояващи Асад да се оттегли от поста си, и Оланд повтори тази позиция и днес. Путин повтори, че "съдбата на президента трябва да бъде изцяло в ръцете на сирийския народ". Наблюдатели от месеци насам обясняват, че Асад се крепи, изключително благодарение подкрепата на Русия и Иран, а повечето от сръбския народ се сражава с армията му.

Путин каза днес, че страната му все още желае да си сътрудничи с предвожданата от САЩ коалиция, нанасяща удари в Сирия, както и че работи за широка международна коалиция, която да се споразумее за уреждане на сирийския конфликт.

Попитан за Турция, която е част от тази коалиция, президентът отвърна, че свалянето на руския Су-24 по-рано тази седмица е предателство от държава, която Русия е смятала засвой приятел.

Посещението на Оланд бе последното от срещите му с лидерите на САЩ, Великобритания,, Германия и Русия в опит да намери подкрепа за общ фронт срещу ислямистите в Сирия след атентатите от 13 ноември в Париж.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване