11/27/15 07:53
(http://www.dnevnik.bg/)

Германия ще оказва логистична и разузнавателна помощ за Франция в Сирия


Германия ще оказва разузнавателно съдействие и логистична подкрепа на Франция в бойните действия срещу "Ислямска държава", заяви германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, предаде БТА.

Нашата помощ ще е от три компонента - защита, разузнавателно съдействие и логистична подкрепа, посочи министърът. Тя добави, че защитата на френския самолетоносач "Шарл де Гол", чийто изтребители нанасят удари по позиции на "Ислямска държава", може да се осигурява от германска фрегата.

Разузнавателната подкрепа ще става чрез сателит и самолети Торнадо, а логистичната подкрепа ще идва от самолети за презареждане във въздуха.

Решението е взето ден след обещанието, направено в Париж от германския канцлер Ангела Меркел. На среща с нея френският президент Франсоа Оланд призова Берлин да се мобилизира повече в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия.

Германската помощ трябва да бъде одобрена от Бундестага, но се очаква вотът да бъде формалност, тъй като Меркел разполага голямо мнозинство в долната парламентарна камара.

Франция беше засегната дълбоко от ужасяващите атаки на "Ислямска държава" и ние знаем, че тази нечовешка лудост, може да засегне и други страни и общества, каза Фон дер Лайен, визирайки нападенията в Париж.

Тя добави, че за Германия няма вариант да стои извън коалицията срещу "Ислямска държава", ако иска да държи терористичната заплаха на разстояние, предаде ДПА.

Министърът добави, че борбата с тероризма и причините, поради които хората се превръщат в бежанци заради терористичната заплаха трябва да се водят на местно ниво.

Фон дер Лайен каза, че очаква дълга борба срещу "Ислямска държава", но добави, че по военен път ще бъде възможно групировката да бъде сломена и посочи, че организацията е претърпяла наскоро поражения в Ирак и Сирия.

Германското правителство вече обеща да изпрати 650 военни в Мали, за да помагат на Франция в мисията й там.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване