11/27/15 22:12
(http://www.klassa.bg/)

Голямото шоу Григор Димитров срещу Гаел Монфис

 Какво му трябва на човек? Двама от доказаните суперталанти в тениса, пълна зала, демонстративен мач.

Гаранция за здраво шоу, от каквото българската публика със сигурност има нужда.
“Арена Армеец”, София, събота, 20,00. Който е успял да си купи билети, успял. За останалите - по телевизията.

Само преди няколко месеца България бе обидена на Григор Димитров, който реши да не играе срещу Унгария в решителния плейоф за купа “Дейвис”, в който имахме реален шанс да се изкачим в горната група на световното отборно по тенис за мъже. Времето обаче лекува и със сигурност всеки, който е решил да гледа двубоя на спортист №1 на България с Гаел Монфис, ще се радва на изпълненията на таланта от Хасково.

Всъщност това ще бъде сблъсък, шоу на двама от най-атрактивните тенисисти в света. Роджър Федерер и Новак Джокович си признават, че биха си купили билети, за да гледат тъмнокожия французин. Същото се отнася и за Димитров. От няколко дни в социалните мрежи се върти клипче със заглавие “Ето кои измислят новите удари в тениса”. И кои са вътре? Двамата с Г - Григор и Гаел. Българинът си подхвърля топката с крака, за да изпълни сервис, а французинът скача за смач, но преди да удари топката, се завърта на 360 градуса. Който иска, да гледа останалото - заслужава си.

А защо Монфис? “Защото искаме да стане здрав мач между двама добри тенисисти, които в същото време да направят шоу, защото са атрактивни. Идеята не е двамата да се разхождат по корта с микрофони и да забавляват публиката. Избрахме Монфис, защото е готин. Имаме точна представа какво искаме да направим и той е най-подходящият човек”, коментираха организаторите.

Не че има кой знае какво значение за демонстративен мач, но до момента Димитров и Монфис са играли помежду си 4 пъти и Гаел води 3:1. Победите му са на US Open през 2011 и 2014 г. и в Монте Карло този сезон. Григор записа успех миналата година на полуфинал в Букурещ, където впоследствие стана шампион.

И още нещо за билетите. Не за Роджър и Новак, а за “Арена Армеец”. Най-скъпите пропуски бяха продадени най-бързо. Наложи се разширяване на зоната около корта за осигуряване на допълнителни места. Дали в залата, или пред телевизора, важното е този мач да се гледа. Не е за изпускане.

Той е... Григор Димитров

 

 

Григор Димитров е роден на 16 май 1991 г. в Хасково.

Баща му Димитър е бивш състезател. Той е човекът, който научи сина си да играе тенис. Майката Мария е бивша волейболистка.

Григор е висок 1,91 м и тежи 80 кг. Бекхендът му с една ръка вече се е превърнал в класика и от години се дава за пример заедно с обратните удари на Роджър Федерер, Стан Вавринка и Ришар Гаске.

Извън корта Димитров се интересува от изкуство, една от любимите му картини е “Целувката” на австрийския символист Густав Климт.

Обича бързите автомобили и кросовите мотоциклети, модата и скъпите часовници.

Той е... Гаел Монфис

 

 

Гаел Монфис е роден на 9 януари 1986 г. в Париж.

Висок 1,93 м, тежи 80 кг. Играе бекхенд с две ръце.

Пълното му име е Гаел Себастиен Монфис. Прякорът му е Ламонф.

Баща му Руфен е бивш футболист от Гваделупа. Майка му Силвет е от Мартиника и е медицинска сестра. Има по-малък брат Дарил, с когото игра заедно двойки на турнира в Монпелие през 2012 г. Извън корта непрекъснато е със слушалки с любимата R&B. Ако не е станал тенисист, щял да бъде баскетболист. Фен на “Детройт” от НБА и най-вече на Кармело Антъни

Кариерата

Григор Димитров е шампион за юноши на “Уимбълдън” и US Open през 2008 г., има и финал на двойки в турнира от “Големият шлем” в Ню Йорк до 18 г. (с Вашек Поспишил от Канада), губят от французите Жонатан Есерик и Жером Ензерило. Печелил е европейските титли до 14 и до 16 г.

 

 

Шампион до 16 г. в неофициалното световно за юноши “Ориндж Боул”, финалист до 14 и до 18 г.

Спечелил е 4 титли от календара на АТП: Стокхолм (2013), Акапулко, Букурещ и Лондон/Куинс (2014).

Гаел Монфис завършва сезона като №1 в световната ранглиста за юноши през 2004 г. с титли от откритото на Австралия, откритото на Франция “Ролан Гарос” и “Уимбълдън”. В Австралия не губи сет, а в Париж и Лондон дава само един на съперниците си. През 2003 г. е финалист на световното за юноши “Ориндж Боул”, където губи от Маркос Багдатис.

 

 

Две години по-късно е обявен за новак на годината. За най-добри приятели в професионалната верига смята Жослен Уана и Жо-Вилфрид Цонга.

Спечелил е 5 титли от календара на АТП: Сопот (2005), Мец (2009), Монпелие (2010), Стокхолм (2011), Монпелие (2014).

Треньорите

Отскоро официален треньор на Григор Димитров е Франко Давин.

 

 

Аржентинецът е бивш състезател, с него сънародникът му Хуан Мартин дел Потро стана шампион на US Open през 2009 г. В екипа на Димитров остана шведът Йохан Йортегрен от шведската академия Good to Great, където нашият тенисист бе преди години и работеше с Микаел Тилстрьом.

На 7 юли Димитров обяви в Twitter, че повече няма да работи с австралиеца Роджър Рашийд. Един от първите чуждестранни треньори на таланта от Хасково бе Пато Алварес в академията “Санчес-Касал” в Барселона, после Григор бе с Петер Лундгрен (работил с Федерер, Риос и Сафин), изкара лагер при Дарън Кехил и бе в академията на Патрик Муратоглу край Париж.

В момента Гаел Монфис работи с Микаел Тилстрьом.

 

 

Бившият тенисист е един от основателите на шведската академия Good to Great заедно с Магнус Норман и Никлас Култи. Там консултант е легендата Бьорн Борг. Любопитното е, че Тилстрьом бе треньор и на Григор, но се разделиха, след като българинът реши да живее в Лос Анджелис. Това бе и причината Димитров да напусне академията.
Монфис е работил и с друг много известен специалист - Роджър Рашийд. Маниакът на тема физическа подготовка бе треньор и на Димитров, но се разделиха заради слабия сезон на българската звезда.

Жените

Има една бивша тенисистка от Словакия, която реши да си прави реклама на гърба на Григор Димитров. Казва се Романа Табак и твърди, че българинът е нейната голяма юношеска любов. Даже са били заедно на “Уимбълдън” през 2008 г., когато нашият тенисист стана шампион при юношите в най-престижния турнир на света.

Доколко това е вярно, си знаят само двамата. После Димитров бе сниман на входа на ресторант в Париж с водачката в световната ранглиста Серена Уилямс по времето, когато бе в академията на Патрик Муратоглу. За да дойде историята с Мария Шарапова. Клип, в който Григор върви след рускинята по улица в Милано, където е на рекламни снимки.

 

 

Малко мистерия, сваляне на картите и се появи новата звездна двойка в световния тенис. Радост за папараците, но и търсен ефект - позиране пред чакащите обективи. През лятото двамата се разделиха, каква е причината, рускинята и българинът не разкриват. Последният пикантен слух е за връзка за Димитров с Никол Шерцингер, бившата на шампиона във Формула 1 Луис Хамилтън.

Голямата любовна история на Гаел Монфис е - подобно на Григор Димитров, с колежка. Известно време той ходеше много сериозно със словачката Доминика Цибулкова.

 

 

Двамата са двойка няколко години въпреки сериозната разлика в ръста - 32 сантиметра. Доминика изглежда значително по-влюбена от двамата - пуска непрекъснато снимки в социалните мрежи, на които не пропуска да се притисне до френското си гадже.
Двамата играха заедно смесени двойки на “Ролан Гарос”, след това отидоха на романтично пътешествие на Малдивите. Но както обикновено става, двамата се разделиха без много обяснения, като си пожелаха успех.
В момента Монфис е по-скоро без постоянна приятелка - поне официално. Жълтите медии пишат за три вероятни гаджета - френската студентка Марго, австралийската хубавица Челси Олтман и хърватската хостеса Йосипа Драгун.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване