11/27/15 12:33
(http://www.dnevnik.bg/)

За 78 язовирни стени в лошо състояние и риск от наводнения предупреди прокуратурата


Почти всички язовири, определени като "опасни" през 2014 г., продължават да са такива и до днес, има "повтарящи се проблеми и слабости" при поддръжката на водоемите, а същевременно контролните органи не налагат наказания на виновните. Плашещите изводи са на Върховната административна прокуратура, която е извършила проверка на басейновите дирекции и държавните органи, оторизирани да осъществяват контрол и мониторинг на водоемите.

"С нарушенията се създават предпоставки за неблагоприятни последици, като наводнения и бедствени ситуации", се казва в доклада от проверката, публикуван на сайта на държавното обвинение вчера.

През 2014 година България пострада от няколко наводнения, които взеха жертви. Най-тежкото бе положениято в Мизия, където след поройни дъждове преля язовир и наводни над хиляда къщши, а двама души загинаха. Три жертви имаше и на наводнение в Бургаско, където през есента придошли води заляха пътя за Созопол. По данни на представителството на ЕП в София щетите от наводненията в България възлизат на 80 млн. евро, като тази година Европейският парламент одобри отпускане на 1.98 млн. евро за спешни възстановителни дейности за справяне с щетите от 2014 г.

Още през декември миналата година прокуратурата направи проверка на язовирите, при която откри сериозни порблеми и в състоянието на стените и в работата по поддръжката им. Тогава, със заповед на премиера Борисов, бе създадена и междуведомствена работна груп, която да предприеме мерки срещу наводненията. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева тогава съобщи, че до края на годината "Напоителни системи" ще трябва да се справят с язовирите в предаварийно състояние. През юли тази година с поправки в Закона за водите контролът върху техническото състояние на язовирите бе прехвърлен от "Напоителни системи" към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Едва в края на миналия месец обаче правителството взе решение за увеличаване на персонала й, така че да има капацитет за изпълнение на новите функции.

Сега, почти година по-късно обаче, прокуратурата установява почти, същите пробойни в системата.

Установени са 78 язовирни стени в лошо състояние, липса на измервателна и контролна апаратура, а на места – и на осъвременени аварйини планове.

"Не се осъществява своевременно или въобще не се осъществява техническа поддръжка и ремонти на хидротехническите съоръжения; голяма част от язовирните стени продължават да са в частично неизправно работоспособно състояние; отново е констатирано наличие на растителност в леглата на реките и по язовирните стени, изхвърляне на битови и строителни отпадъци в реките", посочва ВАП.

Контролната проверка е показала, че 90% от обектите, включени за проверка като потенциално опасни, се припокриват с тези от проверките през 2014 г. Това "респективно води до извода, че дадените предписания за отстраняване на констатираните преди това нарушения не се изпълняват", се посочва в доклада.

От 78-те случая на лошо състояние на язовирните стени, 47 са в района на Басейнова дирекция "Дунавски район", като на собствениците на съоръженията са съставени 14 акта по Закона за административните нарушения. В Сливенско са установени 8 язовира в предаварийно състояние и 4, които в неизправно-неработоспособно техническо състояние. В област Ямбол има 17 язовира с проблеми в техническото състояние, а 17 речни участъци са с нарушена проводимост, за което са направени предписания.

Във Варна са открити пропуски при аварийните планове на проверени общо 128 язовира. В Бургас пък се е оказало, че липсват актуални аварийни планове за 24 от язовирите, а за един от тях няма данни да има какъвто и да бил авариен план. Проверката в Бургас е установила още, че не са спазени разпоредбите, свързани с нарушаването на естественото състояние на речните леглата и брегове и крайбрежните заливаеми ивици. ВАП прави извода, че "отговорната басейнова дирекция не упражнява законовите си правомощия".

"Въпреки установените системно допускани нарушения, не се ангажира административно наказателната отговорност на виновните лица. Виновните, но не наказани лица продължават да извършват същите нарушения", казват от обвинението. От там посочват, че институциите са осъществявали контрол и мониторинг по спазването на изискванията на Закона за водите и Закона за защита при бедствия, но това не ги освобождава от законовото им задължение да налагат административни наказания на виновните при установени нарушения.

"Видно е, че съществуват повтарящи се констатации във връзка с управлението и поддържането на водите, за това е необходимо прилагането на законоустановените санкции срещу физически и юридически лица", казват от ВАП. В доклада се казва още, че има пречки за осигуряване на интегрирано управление на водите в интерес на обществото и опазване живота и здравето на хората. 

ВАП е изготвила 50 предложения, издадени са 25 акта за установяване на административни нарушения и 9 наказателни постановления. Прокуратурата е сезирала министъра на околната среда и водите Ивелина Василева за вземане на мерки и санкциониране на хората, допуснали нарушения в районите под заплаха или с риск от наводнения.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване