11/27/15 21:18
(http://pik.bg)

Зам.-министър Деница Николова обсъди въпросите на териториалното сближаване и градската политика в рамките на неформална среща на министрите в Люксембург

Зам.-министър Деница Николова обсъди въпросите на териториалното сближаване и градската политика в рамките на неформална среща на министрите в Люксембург

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ Деница Николова взе участие в неформална среща на министрите по териториалното сближаване и градската политика на 26 и 27 ноември в Люксембург.

Основната цел на срещата бе приемане на Заключения на Люксембургското председателство, които обединяват политически послания, свързани с 5-те действия в общата програма на Председателското трио – Италия, Латвия, Люксембург: оценка на начина, по който се изпълнява целта на ЕС за териториално сближаване и необходимост от преразглеждане на Териториалния дневен ред на ЕС 2020; териториални сценарии, визии и перспективи за ЕС; специфични разпоредби за подобряване на трансграничното сътрудничество; структуриране на политически дебат по териториално развитие и политиката на сближаване; малки и средни градове и градски райони.

В рамките на форума България подкрепи координирания подход на триото председатели Италия, Латвия и Люксембург в областта на териториалното сближаване и градската политика. „Считаме, че съвместната програма на триото даде политически импулс на важни инициативи и служи като добър пример за бъдещите председателства. Приветстваме интергирането на териториалното и градско измерение в обща програма, което позволява формулиране на решения, ориентирани към нуждите на регионите“, сподели зам.-министър Николова.

Деница Николова допълни, че България подкрепя идеята Териториалният дневен ред след 2020 да бъде подготвен в тясно сътрудничество между бъдещите председателства, което изисква добра координация, комуникация и взаимно доверие между партньорите.

Форумът позволи да се установят контакти с Обединеното кралство и Естония, партньори на България в предстоящото председателско трио в областта на териториалното сближаване и градската политика, както и да се обсъдят потенциални първи стъпки.
По време на срещата се проведе дискусия относно напредъка в изпълнението на целта за териториално сближаване. Държавите членки бяха единодушни, че Териториалният дневен ред 2020 е все още валиден, но се нуждае от подобряване на комуникацията, изпълнението и управленските механизми. Делегациите обсъдиха специфичен инструментариум за засилване на териториалното измерение в европейските политики. Зам.-министър Николова подчерта потенциала на инструменти като оценките за въздействие върху територията, постоянния диалог и съвместни инициативи между секторните и териториални политики, интегриране на териториалното сближаване и градската политика и активно въвличане на заинтересованите страни на регионално и местно ниво. В дебата относно използването на териториални сценарии и визии за развитието на ЕС зам.-министър Николова акцентира върху устойчивото градско развитие като подходящ обект на анализ с оглед подготовката на новите инструменти за градовете в предстоящия програмен период след 2020 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване