11/27/15 07:44
(http://www.klassa.bg/)

"Ислямска държава" колекционира знамена на врагове - още 20 и ще пламне всичко

 Терористите от "Ислямска държава" публикуваха нов бисер на неуморната си пропагандна машина (има варианти на четири езика - английски, френски, руски и турски). Посланието започва образователно - кой е лидерът на ИД, колко е голям създаденият от него Халифат (по-голяма от Великобритания или колкото 8 Белгии), обяснения относно идеологията, която събира войните под знамената на ИД и т.н. Съобщава се статистика за загиналите и самоубили се американски войници във войните в Ирак и Афганистан. Но най-значимото в този рекламен бисер е, че се съобщава, че джихадистите броят фраговете на страните, които воюват с тях. В 4-минутното почти холивудско послание се демонстрират знамената на 60 държави. "Дяволската коалиция на Иран, Турция, Израел, Великобритания, САЩ, Русия и т.н встъпи в боя. Към вас ще се присъединят нови и нови неверници и ще се борят срещу правдата. Колкото повече ставате - толкова по-силна ще бъде вярата ни. Броим знамената ви. Нашият Пророк е казал, че щом те станат 80, ще се разпали огънят на войната и вие ще горите по хълмовете на смъртта", гласи текстът. "Събирайте си съюзници. Правете планове срещу нас и не ни давайте почивка. Нашият съюзник е най-великият. Той е Аллах и цялата слава отива при него", казва гласът на диктора.

Доколкото става ясно, в "колекцията" трябва да се съберат още 20 флага и тогава ще настане същинската война.

Любопитен е фактът, че за да се получи правилната бройка знамена в новото дигитално послание, в списъка са включени и някои държави, които нямат нищо общо с борбата срещу ИД, например Финландия, Швеция, Япония, Украйна, Босна и Херцеговина, Малта, Мексико. А още по-любопитно е друго - всички съседи и по близки държави до България фигурират в списъка на враговете на джихадистите: Гърция, Македония, Сърбия, Румъния, Турция, Косово, Хърватия, Словения, Молдова, Чехия.

Освен това в клипа се казва, че във войната срещу ИД се влагат огромни средства (една ракета струва 250 000 долара), а джихадистите печелят битките с куршуми от по 50 цента.

Миналата седмица джихадистите заплашиха да направят Белия дом черен и отправиха заплахи към още няколко държави като Франция и Италия.

Пропагандната машина на "Ислямска държава" работи добре. Над 30 000 души от 115 страни са влезли в Сирия от началото на гражданската война, като поне една трета от тях са дошли в последната една година. И повечето от тях са взели това решение благодарение на видео "творчеството" на ислямистите. Тематиката на посланията е обикновено еднообразна - екзукуции, призиви за джихад, заплахи и т.н., в последно време очевидно, професионалната подготовка е нараснала, защото качеството на клиповете е доста по-добро. Те се появяват редовно в медийното пространство и в нея са ангажирани стотици хора. Ако се вярва на в. "Вашингтон пост", камерите, компютрите и другата техника пристигат с редовни доставки от Турция. Приема ги специална медийна дивизия. В нея властват чужденци, работили в новинарски канали или технологични компании.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване