11/27/15 22:51
(http://www.klassa.bg/)

Париж трудно свиква с уязвимостта си

 Две седмици след атаките от 13 ноември в Париж, много от некролозите около паметника на площада на Републиката са износени, ръчно изписаните послания са измити от дъжда, свещите са угаснали, а цветята са увехнали, пише журналистът Стивън Ерланжер в статия, публикувана от New York Times.
На постамента, на който е поставена 10-метровата статуя на Мариан, въплъщение на Френската република, има дори още по-износени постери, на които е написано „Ние сме Шарли“, спомен за солидарността на хората след януарската атака, при която ислямски екстремисти нападнаха сатиричното списание Charlie Hebdo. 
Терористичната атака преди две седмици обаче, бе различна – произволните убийства на 130 души на концерт, пред футболния стадион или на терасите на кафенета и клубове. Докато властите първоначално наводниха улиците с полицаи и войници, за да успокоят обществеността, сега силите за сигурност са по-дискретни, с по-редки патрули по туристическите обекти и транспортните възли. Охранителите в някои магазини все още преглеждат багажа на клиентите и ги карат да разгръщат палтата си, но истерията с постоянните проверки изглежда също затихва.
Париж бавно свиква с мисълта, че това нападение от последователи на „Ислямска държава“, много от тях родени във Франция, няма да е последното.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване