11/27/15 12:09
(http://pik.bg)

Пърформанс на млади таланти даде началото на джаз срещата в Русе

Пърформанс на млади таланти даде началото на джаз срещата в Русе

Пърформанс на млади музиканти и художници от Училището по изкуствата в Русе даде началото на 40-ото издание на Националната джаз среща в Русе.

В концерта, наречен „Нарисувай ми музика“, се включиха Борис Петров-Парчето - пиано и саксофон, Даниел Джумалийски – барабани, Светослав Неделчев-Козмо – бас, Пламен Петров – китара, Александър Миланов – тромпет, както и 14-годишният пианист Николай Димитров. Специален гост беше русенската певица Габриела Йорданова, която представи България на Детската Евровизия.

Докато джазмените създаваха своята музика, художници от класа на Виргиния Пенчева в НУИ импровизираха картини върху платната си. Творческият процес можеше да се проследи на видеостена, поставена на сцената. Днес джаз фестивалът продължава с участието на Живко Петров-трио с класическия струнен квартет „Арена“. След тях на сцената ще излязат Ангел Заберски /пиано/ и Александър Логозаров /китара/. Вечерта ще завърши с пловдивчани от „Турийски Брас Бенд“ и певеца Петър Салчев.

Последната фестивална вечер в събота ще запазена за русенската група Breakpoint на Борис Петров, като специален гост ще бъде акордеонистът Пламен Димитров. След тях на сцената ще бъдат Антони Дончев 3UP – Антони Дончев /пиано/, брат му Георги Дончев /контрабас/ и Борислав Петров /ударни/. Финалът на срещата ще сложат момичетата от Sentimental Swingers в компанията на секстета на Михаил Йосифов.

Преди това, отново в събота, ще бъде представена книгата за създателя на фестивала, големия български джазмен Петър Петров-Парчето „Свободният полет на духа“. Представянето ще се състои в кафе-библиотека ВН, заедно с фотографска изложба „Джаз разходка. Мигове от Джаз фестивал Русе“ и видеокадри от „Арена медиа“. Националната джаз среща е под патронажа на Община Русе, фондация „Русе – град на свободния дух“, ОП „Русе арт“ и Клуб на дейците на културата. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване