11/27/15 22:47
(http://www.klassa.bg/)

Руските въздушни удари в Сирия системно поразяват райони с туркмени, показват данните на Москва

 Руските въздушни удари в Северозападна Сирия са концентрирани в райони, населени с етнически туркмени. Това показва анализ на Reuters, който има за цел да обясни повишаващото се напрежение между Москва и Анкара в седмиците преди турските изтребители да свалят руския бомбардировач Су-24.
Инцидентът във вторник е най-големият сблъсък между член на НАТО и Русия от половин век, и доведе до заплахи с икономически санкции от страна на Кремъл. Турция твърди, че самолетът е останал във въздушното й пространство, въпреки предупрежденията, което Москва отрича.
Много преди инцидента, Турция е осъждала руските бомбардировки на градове и села в северната част на сирийската провинция Латакия, райони, които според властите в Анкара са населени с туркмени, които са сирийци от турски произход.
Данните на руското министерство на отбраната, които са в разположение на Reuters, показват, че бомбардировките са поразили най-малко 17 населени места в районите с туркмени, след като президентът на Русия Владимир Путин заповяда началото на въздушната кампания на 30 септември. Руски ракети са унищожили складове с муниции, командни пунктове и бомбена фабрика в градове като Салма, Гмам и Кесладжук на запад от Алавитските планини в Сирия, райони, които според хуманитарните организации са населени с етнически туркмени.
Според данните, Салма, която е с туркменско население, е бомбардирана при най-малко осем отделни случая и се намира в центъра на една от географските зони с най-висока концентрация на бойни полети на руските ВВС. Руските самолети са нанесли удари по 15 отделни селища в радиус 13 км от града, който е бастион на подкрепяните от Турция бунтовници, воюващи срещу режима на Башар Асад.
По думите на Самир Ало, лидер на Висшия съвет на туркмените в Сирия, руснаците са подложили на „тежки бомбардировки“ селата на туркмените преди свалянето на самолета, в резултат на което хиляди туркменски семейства са били принудени да мигрират.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване