11/28/15 12:30
(http://www.dnevnik.bg/)

Крим още е без ток, след като Украйна се бави с решението за ремонт на стълбовете


Близо седмица след като бяха прекъснати четирите магистрални стълба за електричество от Украйна към Крим, полуостровът все още е без електроенергия, а Украйна не бърза с решението дали да ремонтира стълбовете. Необходимо е политическо разрешение преди ремонтът да започне, съобщава агенция "Ройтерс".

Репортер на агенцията е бил на местата, където миналата седмица бяха взривени и прекъснати и четирите стълба, които осигуряват електричеството на полуострова. Само по един от тях са извършени частични поправки, но те са недостатъчни за възстановяването на преноса на енергия. За двумилионното население на Крим единствен източник на електричество остават аварийните генератори в някои институции.

"Ако нашите лидери на високо ниво вземат политическо решение да се възстанови захранването, можем да направим това много бързо. За момента такова решение няма. Седим и чакаме", коментира Ихор Боско, регионален ръководител на местната енергийна служба.

В момента достъпът до стълбовете остава блокиран от татари и украинци, които твърдят, че няма да позволят възстановяването им докато Русия не изпълни серия политически искания. Русия обвинява Украйна в "измъчване" на жителите на Крим чрез спирането на тока и спря доставките на въглища за страната.

Украинското правителство отрича да има общо със случая. То отхвърля и обвиненията, че не прави нищо, за да възстанови електроподаването. В петък говорител на правителството отказа да коментира защо ремонтите се бавят и дали това не се прави нарочно.

Междувременно от украинската енергийна компания Укренерго изразяват притеснение за ситуацията. "Жиците по земята увеличават стреса върху другите стъпбове. Укренерго има интерес да поправи електропроводите. Доколкото знам има работна група в Киев и тя ще вземе решението", коментира Юри Касич, заместник-директор на фирмата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване