11/29/15 23:01
(http://pik.bg)

732 лв е била средната работна заплата за област Велико Търново през месец септември

732 лв е била средната работна заплата за област Велико Търново през месец септември

732 лв е била средната работна заплата за област Велико Търново през месец септември. Това съобщават от Отдел "Статистически изследвания - Велико Търново" към Териториално статистическо бюро – Север. Средното брутно месечно възнаграждение се е повишило с 10 лв., спрямо месец юли, когато е било 722 лв.

През месец август хората в региона са получавали средно по 707 лв. За третото тримесечие на 2015 г. средната месечна работна заплата в областта нараства спрямо предходното тримесечие с 0.7% до 720 лв. (със 154 лв. по-ниска от средната за страната). В сравнение с останалите области в страната по равнище на работна заплата област Велико Търново се нарежда на 10-то място. Най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата спрямо предходното тримесечие - с 18%, е регистрирано в икономическа дейност „Професионални дейности и научни изследвания”, а най-голямо намаление се наблюдава в икономическа дейност „Други дейности” - с 34.4%. 

През третото тримесечие на 2015 г. средната месечна работна заплата в област Велико Търново нараства със 8.3% спрямо третото тримесечие на 2014 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Професионални дейности и научни изследвания” - с 50.8% и „Други дейности” - с 20.7%. Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през третото тримесечие на 2015 г. в областта са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности: „Финансови и застрахователни дейности” - 1 179 лева, следвани от тези, които работят в „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 1 043 лева.

На трето място са работещите в сектор „Професионални дейности и научни изследвания” –със средна заплата от 1 015 лева. Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство” със средна заплата от 413 лева, „Административни и спомагателни дейности” с 442 лева и „Други дейности” - 531 лева. Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2015 г. в обществения сектор нараства с 3.8%, а в частния сектор - с 11.5%.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване