11/29/15 10:53
(http://www.dnevnik.bg/)

Екоактивисти планират жива верига в Париж преди срещата за климата


Екоактивисти планират да направят жива верига из улиците на Париж днес, която да прикани пристигащите в града световни лидери за глобалната среща за климата, която започва от утре. Очаква се във живата верига да участват около 3400 души, съобщава агенция Reuters.

Веригата ще опише предвидения маршрут на шествието за климата, което трябваше да се проведе в Париж, но беше отменено заради терористичните атаки на 13-ти ноември, тъй като властите забраниха публичните събирания в името на сигурността. На шествието трябваше да присъстват над 10 хил. души, които сега са изпратили обувки в знак на подкрепа на събитието. Организаторите твърдят, че сред изпратилите обувки е и папа Франциск.

Активистите се надяват, че живата верига няма да се сметне за нарушение на забраната. "Това не е гражданско неподчинение. Веригата ще се прекъсва на кръстовищата, за да не пречи на трафика", коментира Аликс Мазуин, която е член на френската екологична организация Climate Action Network.

Въпреки това полицията е задържала 24 екоактивисти заради подозрения, че планират ексцесии по време на срещата за климата. По-късно външният министър на Франция Лорън Фабиус обяви, че приветства инициативите, които се организират в други градове по света. Сред тях са шествия, концерти, велопоходи и много други.

Вчера различни организации са предали подписки с общо 1.8 млн. подписа, които приканват властите към реални мерки за справяне с климатичните промени и преминаване към възобновяеми енергийни източници.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване