11/29/15 10:34
(http://www.klassa.bg/)

За 8 месеца „Ислямска държава“ продала нефт и газ за 800 млн. долара на Турция

 Бившият съветник по националната сигурност на Ирак Мувафак ар-Рубаи твърди, че през последните 8 месеца терористичната организация „Ислямска държава“ е продала нефт и газ от Ирак за 800 милиона долара на „черния пазар“ в Турция, съобщи РИА Новости. Според ар-Рубаи сделките са осъществени на половин цена от цените на световния пазар.

Преди това президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган нарече клевета твърденията за търговия с петрол между Турция и ИД.

Междувременно стана известно, че Турция разчита, че кюрдски газ от Северен Ирак ще намали зависимостта й от Русия, която в момента задоволява около 60 процента от нуждите на страната.

В същото време миниран масов гроб, за който се твърди, че съдържа останките на повече от 120 жертви на „Ислямска държава“, беше открит в Северен Ирак. Това шестият подобен гроб, открит в или в близост до иракския град Синджар, след като градът беше освободен от контрола на ИД по-рано през ноември, заяви представителят на местните власти Махма Халил. Мястото на масовия гроб, който по оценки на свидетели съдържа останките на 123 души, е бил заобиколен от огромен брой мини, каза Халил.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване