11/29/15 20:00
(http://www.klassa.bg/)

Китайски фирми искат да инвестират в българско розово масло и сирене

 По време на посещението на правителството в Китай още две компании подписаха договори за създаване на съвместни предприятия с китайски партньори. Едното партньорство е в сферата на розопроизводството, а другото в млекопреработката.

Нов играч при розовото масло

"Калия Българска роза" подписа договор за създаване на съвместно дружество с китайската "Шиаджейзонг Сентай гарден констракшън енджинеринг Ко" с цел инвестиции в производството на розово масло и отглеждане на рози. От Търговския регистър става ясно, че "Калия Българска роза" е нова фирма - учредена е на 24.04.2015 г. със 100 лв. внесен капитал. Съдружници са Ивайло Кирилов Богданов, Ли Янджун, Шао Вей, Гао Дзиен.
"Партньорите в новото съвместно българско-китайско дружество са с равно участие. Първоначалната инвестиция в България ще бъде 7 млн. евро", уточни за "Капитал Daily" Ивайло Богданов. По думите му 80% от сумата ще бъде предоставена като еднократна субсидия от китайската държава на китайския партньор, който ще осигури и останалата част от планираните средства.
"Китайската фирма е най-големият земеделски производител в провинция Хъбей край Пекин. Съвместното дружество ще купи мажоритарния пакет от фирма "Екостил" - Карлово, която има бизнес история от 1989 г., обработва хиляди декари земя с розови насаждения в с. Песнопой и с. Баня и произвежда продукти на основата на розовото масло с марката "Етерика". Ще ползваме опита и марката на "Екостил" и на техен терен ще построим нова розоварна и завод за козметични продукти", обясни целта на сделката Ивайло Богданов.
По думите му китайската фирма отглежда розови насаждения на около 15 декара площ, но иска да ги поднови и разшири и това също е част от съвместната дейност на новото дружество. "Мечтата на нашите китайски партньори е да си изградят институт по розата и етеричномаслените култури подобно на  българския в Казанлък. Искат да им помогнем да я осъществят, но това е твърде амбициозна цел и не знам доколко е осъществима на този етап, тъй като им липсва опит", коментира Богданов. По-дългосрочните планове на съвместното дружество включват и производство на непознати за България сортове плодове, специфични за региона, в който е базирана китайската компания, съобщи той.
Ивайло Богданов е съдружник в още няколко фирми, които обаче нямат общо с производството на рози и розово масло. Той обясни, че в последните няколко години търгува активно с Китай и че идеята за розоварната е дошла от китайските му партньори. Очевидно интересът към този сектор не стихва. От Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика" припомниха, че през 2014 след официално посещение на българския президент в Китай беше съобщено за подписан договор за износ на българско розово масло от непозната за бранша компания - фирма "Българско розово масло" ЕООД, чиято основна дейност до този момент е била "компютърно програмиране".

"Лакрима" зад граница

Фирмата "Лодис инвест" - собственик на марката "Лакрима", е подписала рамков договор за създаване на съвместно дружество за производство на мляко с "Тиандзин Сино-Финиш деъри фуудс рисърч енд трейнинг сентър къмпани" (Tianjin Sino-Finnish Dairy Foods Researsh & Training Center Company). Китайската компания ще закупи 25 декара земя в Тияндзин и до 2017 г. трябва да е готов завод за мляко, който ще бъде снабдяван със закваски от "Лодис инвест". Инвестицията ще бъде за общо 30 млн. евро. Преди това "Лодис" са подписали и договор за внос на закваски за вече съществуващ завод за мляко в Харбин на същата фирма.
Собственикът на "Лодис" Венцислав Донков отказа коментар за "Капитал". Експерти от млекопреработващия сектор заявиха, че са леко скептични към производствените възможности на "Лодис инвест", тъй като продуктите с марката "Лакрима" се произвеждат на ишлеме, а закваските за тях засега се купуват от частната фирма "Лактина" - Банкя.
"Лодис инвест" е собственик на две мандри - "Лакрима" в Пазарджик и "Дядо Либен" в Копривщица, и се свързва с депутата Делян Пеевски. Дружеството стана известно с това, че в края на 2014 г. Васил Зографов - изпълнителен директор по това време на държавната "Ел Би булгарикум", изпраща тревожен доклад до принципала - Министерството на икономиката, за опитите държавната компания да бъде превзета отвътре от "Лодис инвест". В доклада се описва схемата, по която частното дружество се опитва да получи достъп върху интелектуалните права на "Ел Би булгарикум", за да излезе с продукция зад граница. Малко след това Зографов е освободен от поста си, а днешното ръководство на икономическото министерство твърди, че държавната фирма категорично няма да бъде приватизирана.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване