11/29/15 20:13
(http://www.klassa.bg/)

Турция върна убития пилот на Русия и получи четири удара

 Тялото на убития пилот на сваления от Турция миналата седмица руски бомбардировач Су-24 бе предадено на Русия. Това се случи в Анкара, където тлените останки на подполковник Олег Пешков бяха доставени от Хатай, Южна Турция. В турската столица тялото бе посрещнато от посланика на Русия в Турция и представители на руското посолство.

 

 

Преди това турският премиер Ахмет Давутоглу съобщи, че православни свещеници са извършили необходимите религиозни обреди над тялото, но пропусна да каже как тялото е било доставено в Хатай. Давутоглу каза и нещо интересно, той заяви, че докато в Сирия действат различни коалиции с различни цели, подобни инциденти като свалянето на руския самолет могат да се случват заради липсата на координация и размяна на информация, посочва Ройтерс. И Русия, и САЩ със своите съюзници, включително Турция, извършват въздушни удари срещу "Ислямска държава" и други групировки в Сирия, а Москва направи доста опити да установи контакт и да обменя информация с останалите участници.

Турски изтребител F-16 свали във вторник изпълняващ боен полет над Сирия Су-24. Според Анкара руският самолет е нарушил турското въздушно пространство близо до границата със Сирия. Русия пък е на съвсем друго мнение и смята свалянето на бомбардировача за провокация, а и мнозина експерти смятат така. Двамата пилоти успяха да катапултират, но единият бе разстрелян с огън от земята.

 

 

Вторият бе спасен и откаран в базата.

Инцидентът предизвика сериозно обтягане на отношенията между Русия и Турция. Първоначално Турция реагира почти войнствено, като заяви, че е действала защитавайки се, президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че и занапред ще сваля нарушителите и предупреди Русия да не си играе с огъня (това вероятно бе реакция на предупреждението на Москва, че ще разгърне своя система за ПВО и ще сваля всички потенциални заплахи за самолетите си над Сирия).

 

 

След това в неделя Ердоган изненадващо промени начина си на мислене и заяви, че съжалява за случилото се и че се надява това да не се повтори. Реакцията на Русия обаче бе безапелационна – руският президент Владимир Путин (той определи инцидента със сваления бомбардировач като удар в гърба от някого, който е смятал за приятел, а следващите му изказвания бяха повече от остри) подписа указ за предприемане на специални икономически мерки срещу Турция. Той предвижда редица санкции.

 

 

Русия ще въведе временно забрана за внос на отделни стоки от Турция. Наложена е забрана или ограничения на редица дейности на руска територия на организации под турска юрисдикция. Действието на безвизовия режим между Русия и Турция ще бъде преустановено на 1 януари. От същата дата се забранява наемането на турски работници от руски работодатели. Руските туроператори ще трябва да се въздържат да предлагат на граждани на страната туристически продукти, предвиждащи посещение на турска територия.

Председателят на Комитета по международни отношения в руската държавна Дума Алексей Пушков пък коментира, че турският президент Ердоган е ударил с ракета "въздух-въздух" турската икономика и ответните удари ще бъдат четири. "Ще пострадат четири сектора на турската икономика", прогнозира Пешков и обясни къде щетите ще са най-големи. Руснаците ежегодно са носили на турския бюджет от 3,5 до 4 млрд. долара благодарение на туристическите си пътувания. Тази цифра е от 12 до 18% от целия обем на туристическия бизнес на Турция. Така на първо място ще пострада именно туристическия бизнес на страната. Работещите в Русия с договори турски фирми заработиха обща печалба от порядъка на 50 млрд. рубли, ще пострадат и те, отбелязва Пушков. Освен това заради санкциите, наложени от руска страна, ще пострадат турските предприятия, произвеждащи стоки за износ за Русия. Имайки предвид, че стокообменът между Русия и Турция достигаше 30 млрд. долара, това ще бъдат сериозни крачки. Ще се наложи да търсят нови пазари и мисля, че не всички предприятия ще намерят нови пазари, коментира още експертът. И на четвърто място - ще бъде нанесен общ удар по турския бюджет, понеже ще се намалеят постъпленията от експорт, от турските компании, работещи в Русия, от туризма, резюмира Пушков. Цените на хранителните стоки в Русия вероятно ще се покачат, ако не бъде заместен бързо вносът от Турция, заяви пък руският заместник-министър на икономическото развитие Олег Фомичов.

Санкциите, наложени от Русия на Турция, само задълбочават проблема между двете страни, предупреди високопоставен представител на турските власти, цитиран от Ройтерс. Икономическите мерки на Русия спрямо Турция имат за цел и пресичане на финансирането на тероризма, смята председателката на комисията за сигурност и противодействие на корупцията в Думата Ирина Яровая. "Президентът на Русия предложи мерки за защита на нашата страна от удари в гърба. Това са необходими мерки, защото Турция се намира в прегръдка с тероризма, а ние водим безкомпромисна война с него", посочи Яровая. "Русия ще преценява и ще реагира адекватно на всички възможни заплахи, идващи от страната, превърнала се в "гнездо на дружбата" с тероризма, и освен това, издигаща помагачеството на терористите в ранг на официална политика", отбеляза депутатката в долната камара на руския парламент.

На фона на тези изказвания турският премиер пък заяви, че Анкара смята за свой приоритет, на фона на кризата в отношенията с Москва да запази всички канали за връзка с Русия открити. „Нашият приоритет е да се държат всички канали за връзка с Русия открити“, заяви Давутоглу, като добави, че за Русия икономическите отношения с Турция са също толкова важни, както и на Турция с Русия. „Опитите да се възложи на турската страна отговорността за кризата между Русия и Турция са неправомерни, както от гледна точка на международното право, така и на добросъседството и дружбата между Русия и Турция. Ако се търси отговорност, то трябва да се започне от страната, която преди това многократно е нарушавала нашето въздушно пространство. Последните изявления от руска страна не са такива, каквито могат да се приемат от гледна точка на добросъседството“, заяви Давутоглу.

 

Руски самолет навлезе в небето на Израел и нищо не се случи

Самолет на руските ВВС, идващ от Сирия, проникна неотдавна по погрешка в израелското въздушно пространство, след което пое обратно, заяви израелският министър на отбраната Моше Аялон. Имаше малко проникване в дълбочина от една миля (1,6 км) на руски самолет от Сирия в нашето въздушно пространство, но всичко бе уредено незабавно и самолетът се върна по посока Сирия, каза министърът по израелското обществено радио. Явно ставаше дума за грешка на пилот, който летеше близо до Голан, добави Моше Аялон. Израел анексира част от платото Голан през 1981 г., след като го окупира в резултат на войната от юни 1967 г. Израел и Сирия официално са в състояние на война. Има линия за комуникация и координиране, за да се избегнат грешки в Сирия между Израел и Русия. Тъй като руските самолети нямат намерение да ни атакуват, не трябва да се реагира автоматично и да ги сваляме, когато стане грешка, обясни израелският министър на отбраната.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване