11/30/15 12:41
(http://pik.bg)

Бокова се срещна със секретаря по вътрешните въпроси на САЩ

Бокова се срещна със секретаря по вътрешните въпроси на САЩ

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се срещна със секретаря по вътрешните въпроси на САЩ Сали Джуъл.

По време на разговорите Сали Джуъл потвърди намерението на администрацията на САЩ да работи за възстановяване на американското финансиране на организацията. Ирина Бокова благодари за подкрепата на САЩ на стратегията за защита на културното наследство в случай на въоръжен конфликт, приета на 38-та сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО и за готовността им за конкретни действия за предотвратяване на незаконния трафик на културни предмети.

Бокова припомни и успеха на срещата на министри на образованието, организирана от САЩ в рамките на Генералната конференция, за значението на образованието в борбата срещу екстремизма. Бокова също така се срещна и с президентите на Египет и Шри Ланка, с които обсъди климатичните промени.  

В навечерието на Срещата на високо равнище за климатичните промени, Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се срещна с президента на Египет Aбдел Фатах ал Сиси. Водена от убеждението, че решаването на проблема с климатичните изменения е споделена отговорност, ЮНЕСКО насърчава международното сътрудничество като платформа за намиране на общи решения чрез своите програми за качествено образование и възпитаване на уважение към околната среда, опазване на биоразнообразието, правилното управление на океаните, развиване на зелените енергии, екологията и биоетиката.

Двамата обсъдиха и богатото културно наследство на Египет и за неговото опазване. По-късно Ирина Бокова проведе и среща с президента на Шри Ланка Майтрипала Сирисена. Двамата подчертаха значението на предстоящата среща на световните лидери, които се събират, за да обсъдят неотложните проблеми на климатичните промени и задълбочаващото се сътрудничество между Шри Ланка и ЮНЕСКО. Беше отбелязано нарастващото значение на Организацията, която вече 70 години допринася за мира и сигурността в света, като насърчава международното сътрудничество в областта на образованието, науката културата и комуникацията. Ирина Бокова поздрави президента за високото ниво на университетско образование в Шри Ланка и увеличаващите се инвестиции в научните изследвания. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване