11/30/15 04:55
(http://www.klassa.bg/)

За една нощ компотът от гнилата ябълка се превърна в мафиотска отрова и героите станаха жалки

 

Министър и партиен лидер отказаха изненадващо пресконференция, след като изпиха компота на Ченалова

Животът ни като в приказка ще продължи и през следващите 10 дни, та чак до 9 декември, когато трябва да се гласуват промените в конституцията. Някой спомня ли си вече, че крайната цел беше да се реформира съдебната власт в България?!

 

Последното изречение на миналата седмица е: “Гнилата ябълка” на тази съдебна система заспа като усърдна домакиня, която консервира у дома компромати, събуди се в тога на “протестър”, задряма като “нов вид защитен свидетел” и осъмна като камикадзе на мафията в България.

 

Първото изречение за новата седмица е: Радан Кънев и Христо Иванов се отказаха от пресконференция в понеделник, защото и

 

те вече не знаят в

 

какво точно се

 

забъркаха, след като

 

изпиха компота от

 

гнили ябълки

 

Понеже българите много бързо забравят, ще припомним, че двамата политици поискаха в петък обща позиция по темата “Ченалова” от всички реформатори.

И така замалко, както в събота написа “24 часа”, един съдия, който призна публично, че е правораздавал по поръчка, а не по убеждение, щеше да стане аргумент на цяла политическа сила да формира своята партийна позиция по недостатъците на съдебната система.

Не минаха и 48 часа, и двамата най-говорещи на тема “съдебна система” коренно обърнаха тезите си. Те вече не искат оставка на главния прокурор Сотир Цацаров, те вече смятат, че писмото на “Медиапул” е фалшификат и затова Брюксел го е опровергал. До оня ден министър Христо Иванов беше толкова въодушевен от същото писмо, че го внесе за разглеждане във Висшия съдебен съвет и поиска дебат. Без да знае, че три часа по-късно Брюксел ще опровергае “Медиапул”. На два пъти.

 

Най-измамена в тази приказка е г-жа Ченалова,

 

в чието лице двамата политици вероятно виждаха най-бързото решение на “проблема Цацаров”.

Радан Кънев видя зад “тогатата ѝ на протестър” криминална фигура, която движи “Ченалова” и отново тя се превърна в “гнила ябълка”.

А “протестърите”, които не успяха да проследят бързите въртеливи движения на двамата политици, пожелаха Ченалова в парламента.

Понеже приказките трябва да се повтарят, ви припомняме какво се случи в предишната.

 

Сряда, 25 ноември: “Медиапул” пробва да свали Цацаров с писмо фалшификат

 

В сряда късно вечерта близкият до ДСБ сайт публикува дописка под заглавие “ЕК настоява за обективна проверка на “Яневагейт” и оттегляне на главния прокурор”.

 

Четвъртък, 26 ноември: Тройна атака

“Атентатът” срещу Цацаров прерасна в троен в четвъртък. По това време главният прокурор бе извън България.

Сутринта на редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), правосъдният министър Христо Иванов постави въпроса за публикуваното от “Медиапул” и така легитимира лъжливото съобщение.

Три часа по-късно представителят на Европейската комисия в София Огнян Златев разпространи официално становище, че ЕК не е писала такъв документ, за какъвто твърди “Медиапул” и че ЕК никога не е искала отстраняването на главния обвинител.

Висшият съдебен съвет реши да не се занимава с въпроса.

Съдия №1 Лозан Панов обаче предложи президентът Росен Плевнелиев да инициира комисия, която да разследва съдържанието на разговорите между бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева и отстранената оттам съдийка Румяна Ченалова.

Часове по-късно президентът отказва.

Междувременно етичната комисия на ВСС изслуша близо час Ченалова, която преди срещата обяви пред журналисти, че “без натиск, много елегантно, била получавала указания от Янева как да се решават определени търговски дела”. Сред тях обаче не било това за “Белведере”, предизвикало коментара на френския посланик за “гнилите ябълки” в съда.

Третият фронт срещу Цацаров в четвъртък бе в парламента, където заседаваше комисията по промени в конституцията. Бяха представени всички предложения. 80% от които са на реформаторите, но не всички те ги подкрепят. Идеите са мандатът на главния прокурор да бъде намален от 7 на 5 години, да може да бъде освобождаван предсрочно, ако ВСС и президентът решат, че не се справя с функциите си, да има независим от него зам. главен прокурор за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Предложенията, направени между първо и второ четене на поправките на конституцията, не бяха гласувани от комисията, защото присъстваха само 8 от 15-имата ѝ членове.

Петък, 27 ноември: На тема съдебна система не желая никой да ми казва “Добър ден”, отсече Борисов

В петък скандалът предизвика гневната реакция на завърналия се часове по-рано от визита в Китай премиер Бойко Борисов. По повод поредната, след две неупешни номинации за генерален адвокат в Съда на ЕС в Люксембург премиерът заяви, че не иска повече да го питат за съдебната система, за да не го обвинят, че я подлага на натиск.

Не желая на тема съдебна система никой да ми казва “Добър ден”, отсече Борисов.

И иронично предложи правосъдното министерство да номинира за поста Янева и Ченалова, били идеални, като ги слушал по телевизиите. “Не искам да ги “опраскам”, а да ги издигам”, подчерта премиерът.

Скандалът бе коментиран и от лидера на ДПС Лютви Местан - “крайният прицел на авторите на този сценарий е фигурата на премиера”. “Някой има интерес премиерът да бъде пакетиран с главния прокурор.

И за да е по-пикантна тази манджа, трябва да бъде поръсена с добре познатия лют пипер Делян Пеевски”, каза Местан.

А Брюксел за втори път официално заяви, че не е призовавал главния прокурор да се оттегли.

Второто официално писмо бе от Маргаритис Схинас, ръководител на Службата на говорителите на Еврокомисията.

Събота, 28 ноември: Министър Иванов отрича да иска да свали главния прокурор

В събота правосъдният министър Христо Иванов призна, че заглавието на дописката в “Медиапул” е било абсолютно спекулативно и естествено опровергано. Според него целта на атаката била нещата да продължат постарому и да бъде свален от поста си, защото “имало хора, които го искат”.

Правосъдният министър Христо Иванов отрече да е искал да отстрани от поста му главния прокурор Сотир Цацаров.

“От началото на скандала единственото, което съм искал, е да има ясна проверка на всички факти”, каза той.

Неделя, 29 ноември: Радан Кънев видя в Ченалова инструмент на мафиотски интерес

През уикенда тона още повече смекчи и лидерът на ДСБ Радан Кънев.

“Румяна Ченалова брани мафиотски интерес - не е толкова смела да говори тези неща без огромен гръб зад себе си. Става дума за криминална фигура, за корупционни среди, които са ѝ гарантирали безопасност”, каза Кънев пред Би Ти Ви.

Той отрече версията, че реформаторите заедно с Ченалова се опитват да бутнат главния прокурор.

“Тук има опит да се рекетира главният прокурор през устата на тази жена. Никой в Реформаторския блок не иска да маха главния прокурор”, подчерта Кънев. Той инфомира, че е разговарял с премиера по въпроса и е готов да обсъди с Цацаров свои идеи за операция “Чисти ръце”.

Така приказката завърши в неделя.

В четвъртък комисията по промените в конституцията ще гласува внесените между първо и второ четене предложения. Най-вероятно идеите за орязване на мандата на главния прокурор няма да минат. Ще бъдат подкрепени текстовете, около които се обединиха всички политически сили на първо четене.

Най-важният от тях е разделянето на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска.

Спорните моменти са два - прокурорите да имат превес над парламентарната квота в прокурорската колегия, каквато имат съдиите в съдийската. Другият е дали сегашният ВСС да бъде разпуснат предсрочно или да изкара 5-годишния си мандат до октомри 2017 г., разделен на две колегии. Шефът на парламентарната правна комисия - Данаил Кирилов от ГЕРБ, предпочита втория вариант, другият би намирисвал на реваншизъм.

Може и да се приеме идеята парламентът да избира своите 11 представители във ВСС с поне 160 гласа, а не както досега с обикновено мнозинство. Това е препоръка на Венецианската комисия, така се избират 11-те съдебни инспектори.

След гласуването в комисията промените в конституцията влизат в пленарната зала на 9 декември. После ще следва още трето тяхно гласуване.

А иначе съдебната система трябва да носи справедливост за гражданите. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване