11/30/15 17:32
(http://pik.bg)

Изтича срокът участниците в местния вот да декларират разходите си

Изтича срокът участниците в местния вот да декларират разходите си

На 1 декември изтича срокът за подаване в Сметната палата на отчети за направените разходи на партиите и коалициите, участвали на местните избори. По отношение на контрола на похарченото за националния референдум, одитният орган няма правомощия.

 От 71 партии, които участваха на местните избори, 56 вече са подали отчети, включително и парламентарно представените, съобщи председателят на Сметната палата Цветан Цветков. Трите коалиции, които участваха на местния вот са подали своите отчети в Сметната палата. Проблемът е с коалициите и инициативните комитети – от 425 коалиции 204 са подали документи към момента. А от инициативните комитети, от 528 , само 196 са подали своите отчети, обясни пред БНР Цветков. Според него документите могат да бъдат изпратени и по пощата, затова трябва да се изчака няколко дни, за да се знае какви са резултатите в крайна сметка. Изборният кодекс предвижда, че ако не бъде предаден отчет в посочения срок, глобата е от 2 до 10 хиляди лева.

Средствата, изхарчени за националния референдум не може да бъдат обект на проверка от Сметната палата. Изборният кодекс дава правомощия на държавния одитен орган да прави проверки само по неговите текстове. По отношение на референдума ние нямаме никакви правомощия, поясни Цветков, като призна, че не знае кой е органът, който контролира средствата за референдум. Ние неколкократно сме изразявали становище, че Сметната палата няма никаква връзка по контрола на тези, които са извършвали информационно-разяснителна кампания за референдума.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване