11/30/15 04:37
(http://www.klassa.bg/)

Нашествието на дроновете

 

Пускат безпилотен самолет и за премиерата на „Междузвездни войни: Епизод 7“

Един милион дрона само в САЩ се очаква да бъдат изкупени за предстоящите коледни празници. Това са поне милион потребители, които ще се юрнат да усвоят управлението на новите си лъскави играчки, за да не ги разбият в някое дърво или електропреносен кабел. Предлаганите видове са най-различни – от хартиени през реактивни или управляващи се с очила за виртуална реалност, до такива които правят селфи или са с размера на човешка длан. Повечето модели предлагат камера с висока резолюция и независимо дали са направени за новобранци или експерти, управлението им не е толкова сложно и различно, въпреки че всеки модел има своите силни и слаби страни.

Сред най-новите попълнения на пазара са двете предложения на DJI Phantom 3 Professional и Phantom 3 Standard. Както може да се предположи от имената, единият е насочен към по-опитните потребители и е оборудван с камера от висок клас, докато другият е насочен към тези, които тепърва навлизат и искат да научат тънкостите на фотографията с безпилотен самолет.

Другите две предложения са от фирмата Parrot – Bepop 2 и 3DR Solo, които са създадени като лесни за употреба дронове. Solo е малко по-различна от другите модели с това, че предлага някои усъвършенствани, автоматизирани режими на полет, но не се предлага с камера, въпреки че има стойка за GoPro. Затова спецификациите на Solo, посочени по-долу, включват най-високия клас камера на GoPro, Hero4 Black която може да бъде прикрепена към дрона.

 

 

Последното предложение е за почитателите на Star Wars – от фирмата Air Hogs, – Millennium Falcon Quad. Това е дрон с размери от 15 см., който е изработен от пяна и има лесно управление, с което бързо ще свикнете и е от официалния мърчандайз на „Дисни“, съпътсващ премиерата на епизод 7. Няма камера, но малките му размери позволяват летенето вкъщи, което е и препоръчително. Този дрон не може да участва в сравнението с останалите, но ако очаквате с нетърпение новия епизод на Star Wars със сигурност ще искате да го притежавате.
Няма да споменаваме всички възможности, които технологиите на дроновете предлагат, като максимална температура на работа, точност на местоположението при зависване и видеопреносни системи. Тук ще се фокусираме върху някои от основните параметри.

 

Време на полет

 

За Phantom 3 Professional максималното време което може да прекара във въздуха е 23 миути, а за Phantom 3 Standard е малко повече – 25 минути.
Parrot сериозно изоставаше от конкурентите с първия модел на Bepop , който можеше да лети в продължение на само 11 минути. Bepop 2 обаче вече може да лети 25 минути, докато 3DR Solo успява да издържи 20 минути.

Да управлявате дрон без пряка видимост е плашещо преживяване. Тези модели предлагат функцията за автоматично връщане, но въпреки това, когато дронът изчезне в далечината няма сигурност, че всичко ще е наред, докато не чуете отново успокояващото бръмчене.
По-опитните водачи може да искат да използват своя безпилотен самолет на голямо разстояние. Имайте предвид, че обсегът варира в зависимост от електронните смущения и други препятствия. Phantom 3 Professional предлага несравнима свобода със своите 5 километра обсег, докато при Phantom 3 Standard може да бъде достигнат само един километър. Дроновете на Parrot също са с по-ограничен обсег, който е 2 километра за Bepop 2 и едва 800 метра за 3DR Solo.

 

Максимална скорост


Освен ако не снимате мотоциклети, леки автомобили или други бързо движещи се обекти, максималната скорост на дрона не е от толкова голямо значение. Всеки един от тези модели е достатъчно пъргав да направи проследяващи снимки на скиори, сноубордисти, сърфисти или други екстремни спортни изяви.

Двата варианта на Phantom 3, както и Bepop 2 имат максимална скорост от 60 км/ч, докато при 3DR Solo тя е значително по-висока - 89 км/ч.

Лекият Bebop 2 сериозно превъзхожда конкурентите със своите 500 грама. Това не е от значение и когато дронът е във въздуха, но дава известно спокойствие, ако се разбие в земята. Теглото е от значение, когато трябва да носите далеч безпилотния самолет. Другото предложение от Parrot е малко по- тежко от конкурентите с теглото си от 1.5 кг. При Phantom 3 то е 1.28 кг. за Professional и 1.22 кг. за Standard.
 

Резолюция на снимане

 

Тук няма много вариации. Повечето висок клас дронове заснемат ясни кадри, въпреки че Bepop 2 има камера с 14 мега пиксела която предлага малко по-висока разделителна способност. Phantom 3 Professional има същата резолюция като на Solo или по- точно на GoPro Hero4, която е 12.4 мега пиксела и 12 мегапиксела за Standard

При максималната видео резолюция пък ясен победител е Phantom 3 Professional със способността си да записва 4.7К видео, въпреки че GoPro Hero4 на Solo също може да снима 4К видео. Hero4 Black може да записва и с качество 1080p при 120 кадъра в секунда, което е полезно, ако искате да направите видео със забавен каданс, което камерите на Phantom 3 не могат. Phantom 3 Standard снима видео с резолюция 2.7К, а „Bepop 2” записва с резолюция1080p.

 

Умни режими на полет


През последната година производителите на безпилотни самолети поставят акцент върху автономните режими на летене, които правят заснемането на великолепни видео кадри по-лесно от всякога. Функцията „Следвай ме“ (Follow Me), позволява на дрона автоматично да проследява даден обект, но 3DR Solo промени всичко с пускането на първия "умен дрон".
В допълнение към Follow Me, Solo има най-широк набор от функции. Една от тях е „Орбита“ (Оrbit), с която може да обикаля около всеки предмет в радиус, определен от пилота. Друга полезна функция е „ Кабелна камера“ (Cable Cam) с която снимате като с камера плъзгаща се по кабел във въздуха между две определени точки. За да останете фокусиран върху кадрите по време на полет и да направите най-впечатляващите снимки помага функцията „Пътни точки“ (Waypoints), която позволява на дрона да лети автономно през предварително определени точки, за което трябва отделно приложение и малко технически знания. Другият модел на Parrot, Bepop 2, не може да се похвали с този набор от функции. При него е налична само функцията „Следвай ме“(Follow Me).


DJI добави набор от интелигентни режими за полет на новите Phantom 3. Това добави функции, като „Пътни точки“ (Waypoints) и „Орбита“ (Оrbit) или, както DJI я нарича Point of Interest, също така и „Следвай ме“ (Follow Me), но все пак Solo ги надминава по отношение на автономната функционалност.

 

Има много показатели, които да се вземат предвид при избора на безпилотен летателен апарат и кой е ще най-подходящ за това, което възнамерявате да снимките. Phantom никога не са били лесни за управление, а най-новите модели са оборудвани с камера и могат да предложат по нещо на пилотите с повече или по-малко опит.
Solo има предимство с големия избор от режими на полет, както и скоростта, но цената му е най-висока заради камерата GoPro. Силата на Parrot – „Bepop 2”, е най-вече теглото му, поради липсата в интелигентни режими на полет и малката резолюция на видеото.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване