11/30/15 01:45
(http://pik.bg)

СБЖ се обяви в защита на арестуваните журналисти в Турция

СБЖ се обяви в защита на арестуваните журналисти в Турция

УС на СБЖ се обяви за освобождаването на двамата турски журналисти, публикували разследване, изобличаващо специалните служби в Турция (МИТ) в прехвърлянето на оръжие за сирийските бунтавници.

"УС на Съюза на българските журналисти изразява дълбоко възмущение от арестуването на Джан Дюндар, главен редактор на авторитетния опозиционен вестник „Джумхуриет” и Ердем Гюл, журналист от същия вестник", се казва в позиция на съюза. Това е поредно нарушаване на свободата на словото в Република Турция, на което все по-често ставаме свидетели през последните години. Азбучна истина е, че свободния печат е в основата на всички свободи. Журналистите работят в името на истината и в интерес на обществото, те са коректив на властта и горко на тези, които не го разбират. Протестираме против налагането на цензура и посегателствата срещу журналисти, които изпълняват своята мисия да информират обществеността. Свободата на словото не може да бъде арестувана. Свободата на словото е измерител на степента на свободата на всяко общество. Като изразяваме своята солидарност с нашите турски колеги, настояваме за тяхното незабавно освобождаване!", се казва в писмото, разпространено в понеделник.

Главният редактор Джан Дюндар и ръководителят на бюрото в Анкара Ердем Гюл са обвинени от наказателен съд в Истанбул в "шпионаж" и "издаване на държавни тайни" за това, че публикуваха през май разследване за възможни доставки на оръжие от страна турските тайни служби (MIT) в Сирия. Турският президент Реджеп Ердоган подаде през юни наказателен иск срещу турския вестник и Джан Дюндар, след публикуването на снимки, свързани с доставките на оръжие с камиони от Анкара за сирийските ислямисти. В исковата молба турският президент поиска журналистът да бъде наказан с няколко присъди: една утежнена доживотна присъда, една доживотна и 42 години затвор. Още тогава турски журналисти и медийни организации протестираха остро срещу иска на Ердоган. Комитетът за защита на журналистите призова турския президент да спре да упражнява тормоз върху журналистите със съдебни искове и наказания. Според Държавния департамент на САЩ „съдилищата и правоохранителните органи (на Турция) са предприемали и до момента при съмнителни обстоятелства действия срещу турските издания, които критикуват правителството“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване