12/02/15 09:01
(http://www.dnevnik.bg/)

Двама души с "рисков профил" пътували със съмнителния бус от летище "София"


Двама души, граждани на бивша съветска република, са пътували с буса, заради който летище "София" бе отцепено в продължение на часове вчера след съмнения за заложено взривно устройство. Те са с рисков профил и българските власти знаят къде е намират, но те още не са разпитвани, се разбра от думите на главният секретар на МВР Георги Костов пред Нова ТВ.

Двамата са установени, но не са задържани, каза Костов. Той не пожела да съобщи народността им, нито държавите, към които са отпътували вчера. Обясни, че са влезнали в България през пункта "Капитан Андреево" преди три дни, ден и половина са били в Бургас, а след това са отишли в София, откъдето са напуснали страната през летището.

"Не са граждани на Европейския съюз, това мога да кажа. На страна от републиките на бившия Съветски съюз са", каза главният секретар на МВР. Допълни, че единият от двамата в момента е в държава от ЕС, а другия – в бивша държава от СССР. 

По думите му маршрутът, който те са избрали е необичаен, а двамата имат рисков профил. "Рисковият профил е начертан още след събитията от 13 ноември (атентатите в Париж – бел. ред.)", каза Георги Костов и допълни: "Самият микробус и самите лица имат рисков профил, което не означава, че са лоши хора".

"След като говорим с тях, след като се извършат всички необходими процесуално-следствени действия и материалите бъдат докладвани в прокуратурата, ще бъде взето решение дали да се пристъпи към задържането им", обясни още главният секретар на МВР.

Георги Костов разказа подробно как се е стигнало до сигнала за взрив, подаден към МВР. Той обясни, че след атентатите в Париж периодично в зоните, определени като критична инфраструктура минават патрули на "Гранична полиция".

Един такъв патрул е обхождал летището и следово куче е реагирало на взривно вещество, минавайки покрай паркирания бус. Впоследствие е направена проверка с мобилно устройство, което също е реагирало така и е подаден сигнал към специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). "Второ служебно куче, специално обучено от СОБТ, също е реагирало. Последвала проверка с по-съвременен уред, който също е реагирал", обясни Костов. Той каза, че "категорично взривно вещество в микробуса няма открито", като допусна, че е възможно някой от предметите в буса, включително денкове, които са открити там, да са били в досег с взривно вещество.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване