12/02/15 20:40
(http://www.klassa.bg/)

ХОРА В ПОЛИТИКАТА, ФУТБОЛА И ФАРМАЦИЯТА СА СВЪРЗАНИ С НАРКОБИЗНЕСА В БЪЛГАРИЯ

  

ТЕМАТА ЗА НАРКОТИЦИТЕ, тяхното разпространение и по­следствията – около 1 милион нар­козависими (повечето, от които деца), е сред основните теми на в. „Атака” и тв АЛФА. Тази тема стана причина за репресиите над един­ствената опозиционна партия АТА­КА и нейния лидер Волен Сидеров. Въпреки нея националистите няма да спрат борбата си с разпростра­нението на дрога и контрабанда в България.

 

ЖЕЛЯЗ ТУРЛАКОВ
Създател и ръководител на терапевтична общност за лечение на наркозависими в България „Ново Начало“

Според докладите на държав­ния департамент 300 000 души в България са редовно употребя­ващи психоактивни вещества. В тази цифра не влизат алкохолно употребяващите. Половината от тях се намират в София.

Световната здравна органи­зация (СЗО) дава съотношение на 3 към едно употребяващи хероин към амфетамини и сти­муланти. Спазвайки това съот­ношение, можем да заключим, че над 120 000 души имат регу­лярна употреба на амфетамини или метамфетамини.

За съжаление, през послед­ните 5-8 години в света масово се увеличи употребата на амфе­тамини от млади хора, която води до сериозни последствия. В скандинавските страни в мо­мента има

ЕПИДЕМИЯ ОТ УПО­ТРЕБА НА АМФЕТА­МИНИ,

метамфетамини. Отново се надига такава вълна и тенден­цията следва и тук. Тя няма как да подмине България. Ние не живеем във вакуум. Има все по­вече хора, посягащи към екста­зи и кокаин. Амфетамините са изцяло синтетичен продукт, който поразява цялата нервна система и води до много сери­озни и трайни увреждания. В САЩ 80% от престъпленията, извършени от хора със зависи­мост, са от употребяващи амфе­тамини.

Те действат в мозъка като те карат да се чувстваш добре, спокоен, уравновесен, щастлив. Гарантирам ви, че ако взимате 20 дни последователно амфета­мин, ще станете точно толкова зависими, колкото всеки един наркоман. Наблюдава се бър­зо развиване на толеранс към веществото. Последствията са – жестоко увреждане на мозъ­ка. Човек изпада в много силно депресивно състояние – психоза. Това са хора, които започват да имат мании и фобии. Сънят се нарушава сериозно. Предста­вете си човек, който не е спал 8 дни. Те стават агресивни. На японските камикадзета през Втората световна война са им давали амфетамин. Това е много сериозен проблем.

Това, че понякога хващат някакви дилъри на най-ниско ниво не означава, че истинският проблем е отстранен

 

УЧЕНИК МОЖЕ ДА СИ КУПИ ЕДНА ДОЗА

за 5-10 лева. Това е около чет­върт от грама. Групата, употре­бяваща този наркотик, е между 16 и 20-годинишни. Съотноше­нието мъже-жени е равно.

Освен, че е достъпен, амфе­таминът се произвежда много лесно. В интернет има клипчета, които стъпка по стъпка описват как точно да го направиш. Спо­койно спретваш нарколаборато­рия в дома си. Нужна ти е стая, голяма колкото кухня, и веще­ства, които можеш да си купиш отвсякъде. Вътре се слага наф­та, фолиева киселина и неща, достъпни за всеки. Представете си обаче какви гадости слагаш в организма си, когато поемаш от този наркотик. Производството е много опасно, защото лесно експлодира и то не от искра, а от движение. Освен това токсич­ните отпадъци, които остават след направата, са 5 до 10 пъти повече от количеството, което е изработено. Хората, които ги произвеждат, изхвърлят в при­родата токсични отпадъци, кои­то заразяват почвата и водите.

Това нещо се прави в Бълга­рия, защото за да бъде толкова лесно достъпно финансово, не може да бъде внасяно от чуж­бина.

Може да се каже, че вече амфетаминът е най-честото нар­котично вещество, към което се посяга. Тоест, ако преди посяга­ха първо към тревата, сега пося­гат към амфетамина.

Доскоро институциите у нас отричаха да има такъв проблем. Липсва информирантост, жела­ние и воля за справяне с него. До всеки зависим стои семей­ство. Можем да направим груба сметка и за косвено засегнатите. Цифрата е умопомрачителна.

Новият профил на зависи­мите води след себе си и нови дилъри. Няма как да се случи наркотрафик без помощта на държавата.

Наркотици има навсякъде и това се поддържа от държавата. Истинският проблем е самата държава. Това, че от време на време се правят някакви показ­ни акции и се хващат някакви дилъри на най-ниско ниво не оз­начава, че истинският проблем е отстранен. Много хора “захлеб­ват” от това. Ако някой каже, че има по-печеливш бизнес от нар­котиците, ще излъже.

ОТ НАРКОТРАФИКА СЕ ПЪЛНЯТ ПАРТИЙ­НИ КАСИ

Българските политици са част от проблема и с наркоза­висимите. Те си затварят очите, страхуват се. Член 53 от Закона за здравето гласи, че 1% от ал­кохолния и тютюневия акциз всяка година трябва да се пре­вежда към Министерството на здравеопазването за лечение и превенция на засегнатите лица, пострадали от алкохол, цигари и наркотици. Три години зада­вахме въпроса къде отиват тези пари, защото това са едни 50-60 млн., които биха покрили нуж­дите на програмите за наркоза­висими, но никой не ни отгово­ри.

Емблематичните имена, кои­то бяха свързани с наркотрафик и разспространение като Мето Илиенски, Жоро Илиев, Таки, Митьо Очите, братя Галеви и т.н., бяха престъпна структура, създадена от бивши служители на МВР. С идването на власт на ГЕРБ и малко преди това, когато Бойко Борисов беше главен се­кретар ва МВР, започна планово отстраняване на наркобосовете. Беше им предоставен коридор за безпроблемно отпътуване. На тяхно място застана държавата, МВР. Скандалните фигури бяха сменени с такива, които имат добър имидж и не биха били свързвани по никакъв начин с наркотрафик. Някои са в бизне­са, футбола, фармацията и, раз­бира се, политиката. Пазарът се отвори и всеки с пари може да започне да продава.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване