12/03/15 16:25
(http://www.klassa.bg/)

Борисов оряза крилете на кандидат президента акад. Воденичаров

      Няма да бъдат заделяни  повече средства за Българската академия на науките (БАН), макар и всички партии, с изключение на ГЕРБ, да предложиха увеличаване на парите за Академията.

    В случай, че държавната субсидия не е в искания от БАН размер ще принуди много изследователски области, в които се работи в момента, да приключат своята дейност. „През последните години в България се получава загуба на научна информация, имаме области, в които нямаме компетентни хора и този процес ще се задълбочи още повече. Това е страшно”, заяви акад. Воденичаров.

 

 

 От БСП – Лява България определиха липсата на  достатъчно средства за БАН като "геноцид срещу българската наука". Мариана Тодорова от АБВ посочи, че частният сектор няма възможност да отделя средства за иновации и това е роля на държавата. "Едва 15% от българските предприятия дават пари за научна и развойна дейност", каза тя и допълни, че страната ни изостава трайно спрямо останалите страни в ЕС по отношение на разходите за научни изследвания и иновации. 

 

    Бюджетът на БАН и през тази година ще бъде малко над 73 млн. лева. От самата институция настояха с писмо до Народното събрание за увеличаване на бюджета до поне 97 млн. лева, което ще подобри работата на Академията, ще даде възможност за увеличаване на заплатите, както и да задържи младите учени у нас. 

 

  Българската наука ще продължи само да вегетира на фона на повишаващата се неграмотност, обобщи ситуацията Четин Казак /ДПС/. Колежката му Мариана Георгиева допълни, че това е единствената бюджетна организация, парите за която през последните години на са увеличавани.

 

    Дали тази финансова дискриминация срещу БАН, не се прави с цел да злепостави кандидат президента акад. Стефан Воденичаров, за да може Бойко Борисов да атакува успешно президентския пост през 2016 год.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване