12/10/15 06:01
(http://www.klassa.bg/)

НС поряза Христо Иванов, премиерът прие оставката му

 НС поряза мераците на довчерашния министър на правосъдието Христо Иванов за блокираща квота в прокурорската колегия във ВСС. При гласуването на промените в конституцията на второ четене депутатите решиха разпределението между представителите от политическата и професионалната квоти да бъде 5 на 6, вместо първоначално предложеното от Иванов 6 на 6.

След като депутатите показаха, че нито парламентът, нито управлението могат да стават заложници на мераците на един министър да овладее прокуратурата, Иванов обяви от трибуната, че отива при премиера Бойко Борисов на „Дондуков“ 1 да подаде оставка. След

 

кратка среща между двамата

 

министър-председателят разписал оставката. От МС уточниха, че предстоят консултации между подкрепящите кабинета формации за наследник на Иванов. Междувременно спазвайки практиката заместниците на ексминистъра Петко Петков, Вергиния Минчева-Русева и Андрей Янкулов също подадоха оставка.

Очаквано веднага след като вече бившият министър обяви решението си, лидерът на ДСБ Радан Кънев скочи да го брани ва банк. Той заплаши, че минава в опозиция. Но уточни, че решението му е в лично качество, а политическото - за евентуалното оттегляне на ДСБ от властта, на РБ или на техни министри, предстояло през тази седмица. Минути по-късно близкият до ДСБ народен избраник Гроздан Караджов се изцепи, че се присъединява към наследника на Иван Костов в ДСБ, както и че подава оставка като шеф на транспортната комисия в НС. В същото време обаче партията на Командира се цепна, след като не всички тъмносини депутати последваха Кънев. Вили Лилков например каза, че ще обяви решението си след среща с градския съвет на ДСБ в София днес. Атанас Атанасов пък отказа да обяви намеренията си. Опроверга се и слухът, че след Иванов и здравният министър Петър Москов е входирал оставката си на „Дондуков“ 1.

Оставката на Иванов се оказа напълно едностранна акция на хората на Командира, като изненада останалите партии в РБ, откъдето дори допуснаха, че най-вероятно се прави, защото и без това се е очаквало правосъдният министър да бъде сменен преди Коледа. Още преди няколко седмици се появиха информации, че Иванов със сигурност ще бъде сменен от премиера Бойко Борисов. Още повече, че

 

той бе сред основните двигатели на опита за държавен преврат,

 

организиран от кръга около Командира и финансиран според ПИК от забегналия в чужбина Цветан Василев със 100 млн. евро, източени от КТБ. Първият ход на групичката беше при заседанието на ВСС, на което Христо Иванов и шефът на ВКС Лазар Груев пробваха да изкарат манипулираното от „Медиапул“ становище на анонимен чиновник от Еврокомисията като позиция на Брюксел, че докато трае проверката за записите, публикувани от „Бивол“ на разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова, главният прокурор Сотир Цацаров трябва да бъде отстранен от поста си. Още тогава лъсна и че крайната цел на заговора е разклащането на държавата, предизвикването на предсрочни избори и сформирането на кабинет, удобен на Цветан Василев, който да му позволи да избегне и възмездието за източените от него милиарди на вложителите в КТБ. Разкриването на заговора предотврати последващи ходове на съзаклятниците, а по-късно стана ясно, че премиерът ребром е попитал в личен разговор марионетката на Командира начело на ДСБ – Кънев, дали участва в заговора. Че е имал разговор с Кънев, свързан със скандала около записите на „Бивол“, тогава потвърди и Борисов.

Очаква се още утре да стане ясно кой ще е новият правосъден министър. През последните дни се спрягаха главно две имена – на вицепремиера Меглена Кунева и на дясната й ръка в ДБГ и бивш правосъден министър Даниел Вълчев. Вчера ПИК писа, че фаворит за поста е Кунева.

С акцията си по примера на Командира при първия кабинет на Бойко Борисов Кънев не стресна и досегашните си коалиционни партньори.

По-добре късно, отколкото никога, коментира оставката на Иванов лидерът на АБВ Георги Първанов. Не смятам, че това ще предизвика сътресения в коалицията, добави той. Първанов подчерта, че АБВ няма никакви претенции към овакантения пост. Ексдържавният глава коментира като лично решение заявката на Кънев да мине в опозиция. Само се чудя

 

къде ще седне - при БСП или някъде другаде

 

но и това е лично решение, иронизира лидера на ДСБ Първанов.

Оставката на Иванов няма да разклати управлението. Тази теза бе изразена и от шефа на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов. Той също определи заявката на Радан Кънев като лично решение. Не знам да има политическо решение на РБ. РБ се състои от пет партии, които съгласуват колективно решенията си, каза Цветанов. Той отбеляза, че при гласуването на конституцията са се търсели консенсусни решения за реформата.

Към днешна дата не виждам нещо, което да поставя коалицията под въпрос, заяви също съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов, който даде да се разбере, че оставката на Иванов не е изненадваща. Хайде стига сме си играли на квоти в тази държава, посочи във връзка с наследника на поста лидерът на ВМРО. Той изрази съмнение, че РБ ще напусне управляващата коалиция.

Ние сме последователни в своята политика. В РБ има ясен разнобой, сега се започва разместване в тази формация. Няма грандиозен скандал, всеки си изказа мнението и се видя, че реформаторите имат две различни гледни точки за реформата. Мисля, че няколко хора просто ще се оттеглят, анализира от своя страна другият съпредседател на ПФ Валери Симеонов.

Премиерът очаква РБ да предложи кандидатура за нов министър на правосъдието. ГЕРБ обаче също ако решат, ще могат да номинират, заяви пък по-късно вчера вицепремиерът Румяна Бъчварова. Тя обясни, че ако и двете формации отправят свои предложения, ще се прецени кой да застане на поста. Бъчварова, която като вицепремиер отговаря за коалиционната политика, проведе среща с РБ в парламента и също отсече, че не очаква разместване в управляващата коалиция.

Кабинетът със стабилна подкрепа

 

Маневрите на хората на Командира не поставят под съмнение стабилността на кабинета, категорични са депутати от управляващото мнозинство. Правителството бе подкрепено при сформирането си от общо 149 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ, АБВ и един независим. Всички тези групи без РБ вчера декларираха, че от оставката на Иванов не произтича проблем за стабилността на правителството. От РБ предстои да излязат с позиция, но засега гласове за минаване в опозиция се чуват само и единствено от ДСБ, при това и тяхното становище не е единно. Депутатите на ДСБ в рамките на РБ са шестима от общо 23-ма, като само двама от тях са декларирали еднозначно, че ще са опозиция – Радан Кънев и Гроздан Караджов. Останалите са Атанас Атанасов, Борис Станимиров, Станислав Иванов и Вили Лилков, като последният заяви, че ще вземе решението си утре след среща с Градския съвет на ДСБ-София. Другите трима все още мълчат. 

Впрегна аверите си от „Протестна мрежа“ да го бранят

 

Часове след като премиерът разписа оставката на Христо Иванов, пред парламента се появиха около 400 души, които организираха бдение в защита на бившия вече министър. Събитието бе организирано във „Фейсбук“, но в него участваха предимно лица от свързаната с Иванов „Протестна мрежа“. Присъдружната организация на Командира и неговия кръг обаче не успя да събере внушително множество пред парламента и затова решиха да затворят Орлов мост, за да се опитат да привлекат повече внимание.

Малко по-рано пък с поста си се раздели и друг отявлен протестър. Ясен Атанасов е изхвърчал от службата си като съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова „по въпросите на културата и образованието“.

Емил Кошлуков, журналист и политолог:

 

Не искаше реформа, а да овладее системата

 

Оставката на Христо Иванов се дължи на това, че е много слаб като министър. Както казах и в статията си в Hipotezi.com, проблемът на Иванов беше, че той не се погрижи нито за реформата, нито за министерството. Истината е, че в тази реформа имаше само приказки и той не се постара по никакъв начин да осигури подкрепа за нея. За цяла година г-н Иванов се видя само няколко пъти с групата на ГЕРБ. Би трябвало да говори с тези хора, най-малкото поне от уважение. В правната комисия е ходил не повече от осем пъти, и то защото е задължителен парламентарният контрол. Все пак в тази комисия са хората, които трябва да спечели за каузата. В самия ВСС ходи веднъж в месеца. Г-н Иванов се е обградил с близки хора и дори не приема шефовете на отдели в министерството. Това е просто мързел. Много по-лесно е да се прави на мъченик, отколкото да се опитва да постигне резултати. А за това са необходими много работа и безсънни нощи. И понеже не може като министър да постигне тези цели, предпочита да се изживява като медиен герой - да подава оставки, да дава изявления. Но освен да дава интервюта, един политик трябва да върши и работа. Все пак оценяваме политиците по свършените дела. Промяната в конституцията, която беше постигната, беше благодарение на всички политически сили. Според мен битката на Христо Иванов не е за реформа, а за овладяване на системата. Това е целта и задачата, която трябваше да изпълни. И понеже той не успя да я осъществи, хората, които стояха зад него, му казаха да си ходи. Той защитава интереси на организации, които стоят зад него, и на български олигарси, чиито дела следи прокуратурата. За тях е важно да имат представители там, да махнат главния прокурор Сотир Цацаров. И това винаги е било притеснение на този тип хора. Досега нито един прокурор не е бил удобен. Зад гърба на г-н Иванов има хора, които го финансират. Затова, както казах, битката е за овладяване на системата, те не успяха да я превземат и сега се опитват да свалят кабинета и да предизвикат вълнения.

Борис Попиванов, политолог:

Искаше да наложи това, което си беше наумил

 

 

Предвид цялата ситуация, според мен Христо Иванов постъпи по най-добрия начин. Но неговият неуспех не се дължи толкова в гласувания в парламента текст от конституцията, а по-скоро, че за този едногодишен период той не успя да обясни по какъв начин тази реформа ще подобри функционирането на съдебната система, и то по осезаем за хората начин. За обществото остана необяснимо цялото това говорене за квоти, за тайно и явно гласуване, както и въпросите за административното правораздаване, актовете, които падат в съда. Знаете, че и връзката със съда понякога се губи. Това са все теми, които в голяма степен са свързани с текущи практики, така и със закона за съдебната власт. Не съм сигурен, че голяма част от българите разбраха изобщо защо трябва да има промени в конституцията. Мисля си, че Христо Иванов не успя да намери много съмишленици, защото не прояви диалогичност през тази година. Стремеше се да наложи това, което предварително си беше наумил. Нямам усещането, че партиите в парламента споделяха оптимизма му и че вярваха, че тези промени ще решат проблемите в съдебната система. За мен обаче му изигра лоша шега, че не търсеше разговор и затова нямаше как да получи рамо. Може би г-н Иванов е смятал, че подкрепата на Реформаторския блок, и дори не на целия ДСБ, ще е достатъчна, за да се споразумеят партиите за тези промени. Оказа се, че не е така. За мен голямо значение придоби и фактът, че Реформаторският блок определено не е единен по този въпрос. Това се видя много ясно. Все още е рано да кажем какво ще се случи оттук насетне. Още нямам отговор за себе си.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване