12/14/15 11:23
(http://www.dnevnik.bg/)

Ден след антиправителствения протест десетки хиляди подкрепиха управляващите в Полша


Десетки хиляди хора излязоха по улиците на Варшава в неделя, за да изразят подкрепата си за управляващата партия "Закон и справедливост", предаде "Ройтерс". Това се случва на фона на конституционната криза, в която изпадна страната след назначаването на съдии в най-висшия съд на Полша, които могат да помогнат на правителството да прокара законодателни промени.

Демонстрацията се състоя ден след голям антиправителствен протест. Двете акции показаха голямото разделение в обществото, още по-видимо, откакто през октомври консервативната "Закон и справедливост" спечели изборите, отбелязва "Ройтерс".

Според новото правителство партията "Гражданска платформа", управлявала Полша в периода 2007 - 2015 г., не приема изборната си загуба и се опитва да попречи на кабинета да изпълнява мандата си.

Конфликтът между двете големи партии доминира политическата сцена в страната вече близо десетилетие. Градусите на напрежението се повишиха, след като новото правителство назначи 5 от общо 15 съдии в Конституционния съд. Според опозицията това е незаконно.

Според "Закон и справедливост" назначенията са били необходими, за да се запази балансът на силите, и предното правителство е това, което е нарушило закона, когато е направило първоначалните назначения.

Придобиването на контрол върху съда е от ключово значение за управляващите. От това зависи дали "Закон и справедливост" ще може да изпълни обещанията си за промени, като например преразглеждане на пенсионната система.

В неделя демонстрантите размахваха знамена на партията и скандираха името на председателя й Ярослав Качински и на президента на страната – Анджей Дуда – който бе избран по-рано през годината с подкрепата на същата партия.

"Спечелихме изборите, но нямаме право да променяме законите и да премоделираме Полша", заяви Качински пред тълпата, преди тя да се отправи към сградата на Конституционния съд.

"Този съд е крепост, защита на системата, защитник на всичко нередно през последните 26 години", допълни Качински.

Дълго подготвяното шествие се състоя в деня на годишнината от обявяването на военно положение в Полша през 1981 г. и на репресиите на комунистическата власт срещу  синдиката "Солидарност".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване