12/21/15 17:18
(http://www.dnevnik.bg/)

Кюрдският лидер Селяхаттин Демирташ ще се срещне със Сергей Лавров в Москва


Лидерът на прокюрдската Народнодемократична партия (НДП) Селяхаттин Демирташ ще посети Москва на 23 декември, за да се срещне с външния министър Сергей Лавров.

Партията ще си отвори и офис в руската столица, заяви Демирташ, цитиран от в. "Хюриет". "Влиятелни сме и искаме да използваме силата си", каза той.

Отношенията между Анкара и Москва още са много напрегнати след свалянето на руския военен самолет Су-24 през ноември.

Няма никакви признаци, че това първо посещение в Русия на турски политик след инцидента е било подготвено в координация с турското правителство, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Външният министър Лавров се срещна с турския си колега Мевлют Чавушоглу след инцидента, но това не доведе до значими резултати, пише в. "Заман". Миналата седмица руският зам.-външен министър Алексей Мешков заяви, че кюрдите трябва да бъдат включени във всички бъдещи мирни преговори за Сирия.

В същото време турската армия води сериозни сражения с бунтовниците от Кюрдската работническа партия (Partiya Karkerên Kurdistanê‎ - PKK), която е призната за терористична организация от ЕС и САЩ.

Поне 110 бойци на PKK са били убити само през последната седмица при операции в провинциите Сърнак, Диарбекир и Мардин, писа в. "Хюриет". Около 10 000 войници са разположени в района и се опитват да прогонят привържениците на PKK от градовете там.

Турция се бои от евентуалното разширяване на контролираните от кюрдите територии в северозападна Сирия, с която има дълга граница. Според турското управление това може да подхрани сепаратистките настроения в районите, в които PKK е активна. Анкара вече е повдигала въпроса на срещи с представители на Брюксел, Вашингтон и Москва.

САЩ подкрепят кюрдската милиция YPG, която действа ефективно срещу "Ислямска държава", а през октомври в. "Комерсант" писа, че сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз (Partiya Yekîtiya Demokrat‎ - PYD), която е политическото крило на действащите в Сирия бойни отряди, планира да отвори свое представителство в Москва.

В събота президентът Путин намекна, че връзките с Анкара няма да се подобрят при сегашното управление на страната. "Искам да повторя: смятаме турците за приятелска нация и не желаем да разваляме отношенията си с турския народ", каза президентът. Що се отнася до ръководството в Анкара - "нищо не е вечно", допълни той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване