12/25/15 08:46
(http://www.klassa.bg/)

Защо руснаците не обичат балтийците, но им завиждат?

 Как руснаците виждат ролята на Русия в Европа и смятат ли себе си за европейци? Актуално допитване, проведено от германската фондация "Фридрих Науман", дава представа за мирогледа и отношението на руснаците към страните от ЕС и мястото на страната им в Европа. Резултатите от анкетата говорят за амбивалентност и противоречиво отношение.

През 2000-та година, когато Владимир Путин стана президент на страната, 65 процента от гражданите искаха да видят в бъдеще Русия като член на ЕС. До 2010 година поддръжниците на европейското членство представляваха мнозинство. През 2004 година например все още близо 60 на сто от руските граждани са за това, Русия да последва примера на Естония, Латвия, Литва и Полша, които станаха пълноправни членки на ЕС. Дори дълговата криза в еврозоната не оказа влияние върху проевропейските нагласи на много руснаци. Обратът настъпи през 2012 година, след повторното завръщане на Путин в Кремъл, съпроводено с масирана кампания за дискредитиране на протестното движение и антизападна реторика. Обратът достигна връхната си точка през 2014 година, когато отношенията между Русия и ЕС се влошиха рязко поради анексията на Крим и руските действия за дестабилизиране на ситуацията в Източна Украйна. Делът на поддръжниците на пълноправното членство в ЕС падна до 16 процента. Днес техният дял се е увеличил до 23 на сто. Фактът, че подавляващото мнозинство отхвърля идеята за присъединяване към ЕС, свидетелства за готовността на руснаците да живеят в изолация, смятат авторите на анкетата.

Отношението към Европа

За високота ефективност на пропагандата на държавните руски медии свидетелства фактът, че само минимална част от анкетираните приписват отговорността за конфронтацията със Запада на генералитета и ръководството на страната - съответно 1,4 и 2,9 процента. От друга страна, руснаците оценяват ролята на обединена Европа по различен начин. 42 процента от руските граждани смятат, че ЕС е свърхдържава, която съперничи на Русия и е важен играч на международната сцена. Много руснаци виждат ЕС като инструмент и марионетка в ръцете на САЩ, които според тях са виновни за охлаждането на отношенията на Русия със Запада. По-малко от една четвърт от анкетираните са на мнение, че Европа е виновна за влошаването на отношенията.

Кадър от протест в Санкт Петербург срещу закона за "чуждите агенти"

Възможно е това "снизходително" отношение към Европа да се дължи и на факта, че повечето руснаци не отчитат отрицателните последствия за Русия в случай на по-нататъшно ограничаване на икономическите контакти с ЕС. Авторите на проучването подчертават, че руснаците не се замислят за реалната цена, която рано или късно ще плаща цялата страна заради авантюристичната политика на Кремъл на международната сцена. Според повечето участници в допитването, външнополитическият курс на президента Путин е "адекватен отговор на външна заплаха". Това свидетелства за комплекс за малоценност, липса на самоуважение и увереност в собствените сили, смятат авторите на проучването.

Една пета от руснаците са готови да се преселят в ЕС

67 процента от анкетираните са убедени, че Русия се намира във враждебно обкръжение и че никой не желае доброто на тяхната родина. От друга страна, 80 на сто от анкетираните споделят, че не изпитват враждебни чувства към европейските страни. Показателни в това отношение са отговорите на въпросите за Германия. Едва 14,8 процента смятат Германия за враждебно настроена към Русия. 78,1 процента считат САЩ за враждебно настроени спрямо Русия, а процентите за Украйна достигат до 50,8 на сто. При това делът на руснаците, които не харесват германците е по-висок от дела на симпатизантите. Почти половината от руснаците смятат, че предизвикват отрицателни емоции у германците (45,5 процента) и само 19, 7 на сто са на мнение, че германците им симпатизират. Руснаците вярват т.е., че германците имат към тях по-лошо отношение, отколкото те самите имат към германците. Независимо от преобладаващо отрицателното отношение към ЕС, само една трета от руснаците изрично не желаят да живеят и работят в ЕС. Над 20 процента от анкетираните са категорични, че са готови да емигрират веднага, а останалите се колебаят. Като предпочитани страни мнозинството руснаци назовават Германия (27,9 процента), Франция (15 на сто), Италия (13 процента), Великобритания (12 %) и Швеция (8 на сто).

 

Руската пропаганда - мощно оръжие на влияние

 

В какво се провиниха балтийските страни?

Отношението на руснаците към балтийските страни и бившите съюзници на СССР в Източна Европа, особено към Полша, остава твърдо отрицателно. "Руснаците възприемат излизането на тези страни от руската сфера на влияние като демонстративно оскърбление, което прикрива дълбоката им обида и чувството на завист, предизвикани от отричането на тези страни от авторитарната и полицейска държава, каквато по мнението на руснаците си остава Русия", пишат авторите на изследването. Почти 40 процента от руснаците оценяват Европа като "чужда" цивилизация с други хора и други правила на поведение. Над 58 процента не смятат, че Русия е европейска страна и едва 32 виждат Русия като част от Европа. През 2008 година, когато президент беше Дмитрий Медведев, 56 процента от руснаците виждаха Русия като част от европейската цивилизация. Днес над половината от гражданите на Руската федерация не смятат за важни такива европейски ценности като свобода, демокрация, правова държава и спазване на човешките права. Едва осем процента от руснаците считат тези ценности за важни.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване