12/29/15 21:57
(http://www.klassa.bg/)

Иран прати в Русия 11 тона уран

 11 тона обогатен уран, който можеше да бъде превърнат в ядрено оръжие, бяха натоварени на кораб, пътуващ от Иран за Русия. Така историческото споразумение за иранската ядрена програма се доближи още повече до пълното прилагане, отбелязаха световните агенции.

Отпътуването на обогатения уран към Русия бе определено от американския държавен секретар Джон Кери като значителен напредък към изпълнението от страна на Техеран на ключовите ангажименти, поети по силата на ядреното споразумение.

Радиоактивният материал, който се транспортира от Иран за Русия, включва всички запаси на уран, обогатен до 20%, които до този момент не са били оформени като горивни плочи за изследователския ядрен реактор в Техеран, посочи Кери.

Иран пое ангажимента да разполага само с 300 кг от този нискообогатен уран при влизането в сила на споразумението. Неговото спазване е свързано с поетапното вдигане на санкциите, наложени от САЩ и други техни съюзници. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване