12/31/15 07:59
(http://www.klassa.bg/)

Новогодишна галавечеря вкъщи!

 Мариела Нордел-Вайденес не се нуждае от представяне, защото бе най-атрактивната участничка в първото по рода си тв риалити у нас „Мастер Шеф”. В кръвта й тече испанска, френска, българска, гръцка, китайска и еврейска кръв. Тя самата е гореща сплав от емоции. „Чувствата са движещата сила в моя живот, с каквото и да съм се занимавала!”, твърди Мариела. Работила е със страст като модел, пиар и мениджър на световно известни марки. Била е Бизнес дама на годината и съпруга на граф. В момента е омъжена за бизнесмен, холандец. Пътува много по света и познава кухнята на много народи. 

Mariela_Nordel_Master_chef13.jpg

Приготвила ни е невероятно меню за посрещането на Новата 2016-а. 


50_shampansko2.jpgНова година е един от най-бляскавите празници! Все повече хора предпочитат да го празнуват на ресторант, но аз се сблъсквам с няколко проблема: липсата на превоз и наглостта на бакшишите в празничната нощ; стандартните, скучни и неприлично скъпи ресторантски менюта, липсата на изисканост на повечето масови публични места и т.н. 

Затова е най-добре да се празнува на „частен терен“, като се поканят, колкото се може повече хора. Аз бих заложила на луксозно меню, но без екстравагантности, на малките порции и сервирането на бюфет, за да се намали максимално ангажиментът на домакинята, а и излишното разхищение на скъпи продукти – всеки ще си сервира само от това, което харесва и толкова, колкото му се яде. Ще ви дам примерно меню за бляскава новогодишна гала вечеря за 12 души:

Алкохол във вид на коктейли

Смесете 3 към 1 части бяло, пенливо вино със сока на различни компоти – от кайсии, череши, ягоди, като в чашата поставите по една замразена малина. Предварително намажете крайчето на чашата за шампанско с лимон и я натиснете с тази част върху хартия с посипана отгоре й захар. 

Трябва да ви се получи като скреж по ръба на чашата. Поставете замразената малина вътре, сипете внимателно отгоре сока, а накрая и пенливото вино. Декорирайте, като поставите на ръба на чашата парче кора от лимон, тънко изрязана на спирала. 
.................................................
50_shampansko5.jpg

Загрейте 2 бутилки червено сухо вино, но да не заври – температурата трябва да е около 45 С. Прибавете 1 ч.ч. мед, половин к.ч. зърна карамфил, корите на 3-4 портокала – обелени и нарязани на парчета, колкото монета от 20 ст., 1 ч.ч. стафиди, 5-6 пръчки канела, 1 к.ч. белени и филирани бадеми, и оставете така да се подгрява няколко часа. 

Студено предястие – студена солена торта 

50_torta1.jpg

За блата ще ви трябва от готовия бял, нарязан хляб за тост. Изрежете корите и подредете средната част плътно, да се застъпят филиите, в кръгла форма за кекс, или голям ринг. Може да я направите и правоъгълна, тогава ще си спестите труда по оформянето на блата като кръг. Намажете го със следната смес: Крема сирене /най-добре се получава с Филаделфия/ се смесва с 3 с.л. крем фреш или заквасена сметана и 1 с.л. размекнато краве масло. Посолява се, овкусява се със ситно нарязан див лук или пресен копър. Редите отгоре тънко нарязани слайсове шунка или филе от сьомга, поръсвате с малко каперси и полагате втори пласт блат от средата на хляба. Мажете отново с пастата и редите нещо друго. Последният блат намазвате пак с пастата, като не забравяте и стените отстрани – да ви се получи отвсякъде с „глазура“. Тука вече трябва да си развихрите декораторските способности – да украсите тортата. 

Топло предястие: омари 

50_omari2.jpg

Предвидете по един рак на порция. Потопете раците за кратко във вряща и силно подсолена вода и с 1 връзка копър вътре, докато цветът им се промени на червен. Тогава извадете и оставете да изстинат. Разрежете ги точно през средата, за да ви се получат две еднакви половини. Изчистете месото от черупките, като запазите месото от опашките и половината от черупките на опашките. Опашките подредете в плато и ги поднесете с маслено-лимонен сос: Избистрете масло – оставете краве масло в тенджерка на ниска температура, докато се образува горен прозрачен слой и долен – като млечна суроватка. 

Внимателно излейте този, който прилича на олио в друг съд, а „суроватката“ може да изхвърлите или запазите за майонеза или някакъв сос. 

Овкусете избистреното масло с лимонов сок и сол, прибавете и ситно нарязан, пресен копър. Поднася се топъл, като рачешкото месо се топи в масления сос. Акомпанира се с парче прясно изпечена чабата и хубаво италианско сирене. Останалото месо от омара и това от щипките, нарежете на малки парчета и ги запържете за кратко в краве масло с малко пресован чесън. Овкусете със сол и смлян бял пипер, и насипете в черупките от опашките, които сте запазили.

Пригответе сос бешамел – запържете в краве масло 2 с.л. брашно, бъркайки с дървена лъжица, докато стане златисто. Тогава наливайте по малко, като продължавате да бъркате загрято мляко, за да не ви се получат бучки. Ако стане белята, не се притеснявайте, прецедете всичко през цедка. 

Трябва да ви се получи гладък, средно гъст сос. Прибавете 1 ч.ч. настърган кашкавал, овкусете със сок от лимон и смлян бял пипер, евентуално сол. Сипете в черупките с месото по малко от соса така, че да покрие парченцата. Поръсете отгоре по малко настърган кашкавал „Пармезан”. Запечете в загрята на 225 С фурна до златисто. Подредете готовите омари в голямо, красиво плато. 

Основно ястие: еленско филе със сос от червени боровинки и пюре от картофи с бадеми

50_elensko1.JPG

Изчистете филето от ципи и го оформете добре така, че и в единия, и в другия край да е еднакво дебело. Отрежете по-тесните краища, иначе няма да ви се изпече равномерно навсякъде. „Запечатете“ филето в краве масло – сложете го в горещата мазнина за кратко, като го обръщате от всички страни, щом долната страна хване лека коричка или е „запечатана“. Оставете го за 10 мин да почине и след това го сложете в загрята на 210 С фурна за 7-8 минути. Най-добре е да си купите готварски термометър – не са скъпи. Вътрешната температура трябва да е не повече от 53-55 С. 

Извадете филето и го положете върху дървена дъска, докато изпусне част от сока си. След това може вече да го разрежете на малки порции и овкусите със сол, и смлян пипер. Сосът от боровинки се сервира отделно, в сосиера и се приготвя по следния начин: В тенджерка сложете 1 ч.ч. червени сухи боровинки с половин ч.ч. захар, докато всичко се разтопи, после добавете половин к.ч. оцет и 1 чаша червено вино, бъркайте добре, за да не загори. Когато алкохолът се поизпари, прибавете 1 ч.ч. силен говежди бульон и оставете 15 минути да къкри. Вкарайте пасатора вътре и смелете всичко. 

Прекарайте през цедка и когато полученият сос поизстине, го монтирайте със студено масло – нарязвате 20 г студено масло на кубчета и сипвайки ги 1 по 1 в соса, биете непрестанно с телта, докато кубчето се разтвори напълно, после прибавяте следващото и така. Сервира се топъл, но месото може и да е студено. Пюрето е най-лесната част от ястието – сварявате в подсолена и вряща вода обелените, и нарязани на кубчета картофи. 

Излейте водата, а картофите намачкайте с вилица, като не е нужно да ви се получава фино пюре, идеята е да е по-рустиканно /селско/. Докато мачкате, прибавете 1 ч.ч. филетирани, белени бадеми, 1 к.ч. настъргано сирене „Пармезан”, накъсани, пресни листа салвия или розмарин, сол на вкус, нарязан зелен лук, 1-2 жълтъка и малко течна животинска сметана. 

Десерт: шоколадова трюфел торта

За блата трябва да разбиете с миксера 4 жълтъка със 100 мл захар и 3 с.л. какао. Отделно разбийте пак с миксера на твърда пяна 4 белтъка с щипка сол и 1 ч.л. лимонов сок. Прибавяйте по малко от твърдата пяна към другата смес, като бъркате леко с шпатула, за да не спаднат белтъците. 

Когато смесите добре всичко, изсипете в намаслена кръгла форма за блат и печете в средата на фурната, предварително затоплена на 175 С до готовност или около 15-17 мин. Оставете да изстине и след това залейте с шоколадовия трюфел: Загрейте, но не да ви заври, предварително разбъркани 400 мл сметана с 400 мл крем фреш или заквасена сметана и 50 г захар. Залейте с горещата смес 800 г черен шоколад, начупен на малки парчета и бъркайте с шпатула, докато ви се получи гладка маса. Прибавете 4 с.л. коняк и 50 г краве масло – стайна температура, като продължавате да бъркате до пълното им абсорбиране. Изсипете всичко върху изпечения блат и оставете в хладилника да стегне. Когато тортата се изстуди напълно, извадете внимателно, сервирайте в чиния и украсете с настърган черен шоколад. 

Пожелавам ви весел празник и дано е мирна, ведра и щастлива Новата 2016 година! Нека е изпълнена с много празненства и гощавки с любимите ни хора! 

Ваша Мариела 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване