01/01/16 10:04
(http://www.dnevnik.bg/)

Холандия става председател на Съвета на Европейския съюз


Днес Холандия поема шестмесечното ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз след Люксембург.

За последен път Амстердам беше начело на ЕС през 2004 г.

Съветът на ЕС се председателства от различна държава на всеки шест месеца, като всеки председател става домакин на голяма част от срещите на европейските министри и определя приоритетите на в дневния ред на институцията.

Всички срещи, които ще организира холандското председателство, ще се проведат на едно място. При предишните холандски председателства срещите се провеждаха на различни локации на територията на страната, напомня правителството на Холандия на уебсайта си. Решението е взето с цел икономии при логистиката и удобство за гостите, журналистите, преводачите и организаторите, които се очаква страната да посрещне.

Избраното място за провеждане на срещите е стар кораборемонтен завод, наречен "Марин Етаблисман". Сградата е собственост на Министерството на отбраната на страната.



Предишните председателства на Холандия бяха запомнени с това, че доведоха до подписването на Договорите от Маастрихт и Амстердам. През 2004 г. в рамките на председателството на страната се стигна до отваряне на преговорите за членство в Турция.

По-рано през 2015 г. Холандия обяви някои от приоритетите си, които до голяма част покриват вече обявените цели на Комисията "Юнкер": да се подобри качеството и да се опрости брюкселското законодателство; да се намали административната тежест за бизнеса и националните правителства; премахване на пречките пред иновациите и пред вътрешния пазар, допълнителни европейски средства за изследвания в иновации и насърчаване на икономическите реформи на национално ниво.

Освен това Амстердам ще търси начини да подобри "връзката между институциите в Брюксел и 500-те милиона европейски граждани".  Холандия заяви, че иска "активно участие на хората и организациите на гражданското общество" в процеса на взимане на решения в ЕС.

 След Холандия, председател на ЕС през втората половина на 2016 г. ще бъде Словакия. Първото българско председателство предстои от юли до декември 2018 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване