01/14/16 08:59
(http://www.dnevnik.bg/)

МВР работи добре, но това целенасочено се пренебрегва, обяви министър Бъчварова


МВР работи добре в последно време, но някои хора съзнателно си затварят очите за резултатите и атакуват систематично институцията, каза днес по Нова телевизия министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Според нея, да се създава мнение, че полицията не работи, в среда на постоянно нарастваща терористична заплаха, е опасно.

Бъчварова посочи, че според статистиката от 2009 година насам има намаление на поръчковите убийства с една четвърт. Според нея на база информацията, която има за последните две убийства, МВР има големи шансове да стигне до извършителите и поръчителите. "Всичко, което е във възможностите на МВР, се прави", увери Бъчварова.

Според министъра на вътрешните работи, МВР фокусира медийния интерес, а на следствието и съда не се обръща такова внимание. "В начина на организиране на процеса, често проблемът е в частта след МВР. Имаме яснота за извършителите, но въпреки това голяма част от случаите завършват с оправдателна присъда или тя се забавя. Големият разговор е за съдебната система и как да се реформира тя", поясни Бъчварова.

Тя уточни, че част от атаките срещу МВР идва от хора, който вече не са част от системата и нямат възможност да влияят на решенията в нея. Според министъра от тях идват лъжите свързани с професионалното ръководство и относно подготвяни промени в нормативните актове. "Нека го сменят минитъра, има политическа логика в това. Но се създава атмосфера, която демотивира полицаите и дава увереност на престъпниците", обясни Бъчварова.

По нейните думи след празниците е имало едно насищане с криминални случаи, които показват проблемите в обществото и отделни хора, но те не трябва да се използват за създване на нагласата, че МВР нищо не върши. Коментирайки инцидента във Враца, при който до смърт беше пребито 18-годишно момче, Румяна Бъчварова обяви, че в него се "преплитат прекалено много особености на нашия живот". Министърът допълни, че областната дирекция във Враца е с един от най-добрите резултати в страната.

Колегите работят активно, каквото можем ще направим да успокоим хората. Важно е да излезе истината", каза Румяна Бъчварова. Тя отказа да коментира повдигнатото обвинение за непредумишлено убийство.

Бъчварова изрази учудване, че една работодателска организация, като КРИБ пуска декларация, свързана с убийство, а през годините не е поискала от МВР съдействие за случаи на укриване на данъци, например. Тя си обясни атаката с лични особености на председателя на организацията Кирил Домусчиев, негови връзки и познанства.

В отговор на въпрос, Румяна Бъчварова посочи, че вероятно в ГЕРБ има хора, които не желаят тя е министър на вътрешните работи. "С Цветан Цветанов имах разговор и мисля, че си изяснихме позициите. Неговият съвет от вчера е правилен, но не е за тази ситуация. Аз бях спокойна", каза тя.

Вчера бившият вътрешен министър в телевизионно интервю посъветва Бъчварова да бъде по-внимателна и устойчива на нападки и да ги преодолява с много работа. Той обаче не се съгласи с нейната оценка, че атаката срещу МВР е атака срещу сигурността на държавата, като посъветва сегашният министър да е по-спокойна и издръжлива.

На въпрос за готвената реформа в МВР и недоволството на синдикатите Румяна Бъчварова посочи, че се предвиждат промени в седем различни посоки, като ще има не само нов закон за МВР, но и нови вътрешни нормативни актове. Министърът обяви, че основните насоки на реформата ще се обявят верояно следващата седмица, като те ще са една платформа за преговори със синдикатите.

Интересите на служителите няма да бъдат накърнени. След като се разберем със синдикатите ще внесем предложенията си в правителството, посочи Бъчварова.

По отношение на даренията министърът на вътрешните работи каза, че такива ще се приемат само от международни институции и държави. Друга новост е, че приемането им сега се е одобрявало на регионално ниво, докато вече всяко дарение ще се произнася министъра и специална комисия, която предстои да бъде създадена.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване