01/15/16 06:24
(http://www.klassa.bg/)

В Русия горят книги, издадени от Сорос

 В руската република Коми изгориха десетки книги, издадени с подкрепата на Фонда на Джордж Сорос, информира Газета.ру. Изданието припомня, че в страната фондът е признат за „чужд агент“ и е включен в списъка на нежелателните неправителствени организации. Освен това по указание на чиновниците в Сиктивкар от библиотечните фондове били  иззети още стотици издания. Ставало дума предимно за учебници за висши учебни заведения, написани от руски професори.  

          За акцията на властите на Коми станало ясно през декември м.г., когато в местната преса попаднало копие на писмо на представителя на президента в Северозападния федерален окръг Андрей Травников до зам.-председателя на правителството на републиката Тамара Николаева. В него се казвало, че книгите, издадени с подкрепата на Сорос, „формират у младежите изкривено възприятие на отечествената история и популяризират чужди на руската идеология установки“. В писмото си Травников още призовавал споменатите издания да бъдат установени и иззети, пише Газета.ру. По данни на местното образователно министерство в град Ухта например било препоръчано да бъдат иззети 413 книги, а от Варкутинския политехнически техникум – 14. Във Варкутинския икономически колеж пък вече били изгорени 53 учебника. Подобен „лов“ на „неправилна“ литература се провеждал в цялата република Коми, пише пресата. По думите на главния редактор на «7х7» Максим Поляков в някои библиотеки във Варкута книгите били горени в задните дворове. Според него местните чиновници „са прекалили в стремежа си да се харесат на властите“. В тази връзка медиите припомнят, че вече бившият губернатор на Коми Вячеслав Гайзер е обвинен в организиране на престъпна група и от септември м.г. е в ареста.  

          „Подозирам, че хората унищожили изданията, никога не са държали книга в ръцете си. Това са просто изплашени хора, решили да се „презастраховат“, смята правозащитникът Игор Сажин. Според него това е лош знак. „Да гориш книги, независимо от съдържанието им, е откровено странна постъпка“, категоричен е първият проректор на Висшата школа по икономика Лев Якобсон. Под ударите на чиновниците в Коми попадна и негова книга, за която през 2004 г. той получил лична благодарност от президента на Русия. „Мисля, че това е местна инициатива, а не някаква нова тенденция, тъй като московските висши учебни заведения масово купуват чужда литература“, обясни Якобсон пред Газета.ру. Деканът на Философския факултет на Московския държавен университет Владимир Миронов се възмущава че в „черния“ списък са влезли много автори, които са имали непосредствено отношение към образованието през 90-те години на миналия век. „В онези времена с издаването на книги в Русия имаше много проблеми, затова мнозина се обръщаха за помощ към фонда на Сорос“, обясни Миринов, цитиран от агенцията. Възмутен от действията на чиновниците в Коми е и един от авторите на закона за нежелателните организации депутатът от Думата Александър Тарнавски. Пред Гезате.ру той заяви, че смята ситуацията в републиката за прекалена и призна, че е силно удивен от случващото се. „Аз съм привърженик на прагматичния подход, а не на опитите за подмазване“, категоричен е парламентаристът.

          Горенето на книги било разпространено в 30-те години на миналия век в Германия, когато нацистите палели огромни огньове по улиците и унищожавали книги на известни немски и световни автори. Във връзка със случая в Коми пресата припомня и думите на Хайнрих Хайне: "Там където горят книги, накрая горят хора". Руските агенции уточняват още, че горенето на книги е явление, чиито корени идват от античността и, че това е „акт на брутално отхвърляне на автори и идеи, които са несъвместими с определени тоталитарни позиции“. През 1953 излиза една от най-известните антиутопии, наречена “451 градуса по Фаренхайт” (5 години след друга известна антиутопия – “1984” на Джордж Оруел), където изпепеляването на четива е част от държавната политика на една имагинерна държава. Името на романа идва от химическото свойство на хартията да се самозапалва при температура 451 градуса F (232,78 градуса по Целзий). Творбата е дело на мрачния и виртуозен Рей Бредбъри. В антиутопичното общество на “451 градуса по Фаренхайт” пожарникарите не гасят пожари, те горят активно книги, защото не се вписват в концепцията на потребителското мислене, карат хората да се замислят над битието си, карат ги да бъдат различни и нестандартни. Главният персонаж, пожарникарят  Гай Монтег, решава да пренебрегна забраната на книгите и надниква в тях, като се оказва в опозиция на официалната власт. Големият лъч надежда се появява в края на романа. Това е малката група хората, която се е заела да спаси духовното богатство, а всеки член научава наизуст някоя книга, за да я направи достъпна за следващите поколения. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване