02/05/16 04:57
(http://pik.bg)

Заплахите и нападенията над служители в затворите стават ежедневие

Заплахите и нападенията над служители в затворите стават ежедневие

Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ) протестира срещу бездействието на държавата за подобряване на работата на системата за прилагане на наказанията и по повод посегателства срещу членове.

В писмо от Управителния съвет (УС) на ССЗБ се казва: " В нощта на 3-ти срещу 4-ти февруари в град Бургас беше подпален служебния автомобил на началника на Затвора в морския град - комисар Бранимир Мангъров. УС на Синдиката на служителите в затворите в България остро осъжда посегателството и определя всички случаи на деяния от такъв характер срещу служители на органите по изпълнение на наказанията, като удар срещу пенитенциарната система на България. Силно сме загрижени, тъй като продължаваме да регистрираме различни случаи, на посегателства срещу длъжностни лица - служители на реда и накърняване на достойнството им при и по повод изпълнение на служебни задължения, което води до сериозно уронване на престижа на институциите. В момента контролът и наказанията спрямо извършителите в условията на затвора не са достатъчно сериозни, за да предотвратят този род действия. Още по-лошото обаче е, че последствията от това, което се случва сега, са дългосрочни, защото ефекта на щетите от посегателствата намалява кадровите възможности на системата и това ще се отрази на състоянието й в бъдеще", се казва в писмото.

"Като представителна организация на служителите в местата за лишаване от свобода ще настояваме за спешни действия и се обръщаме към политическото и професионално ръководство с призив за единна позиция за прекратяване на всякакви престъпни актове, които носят не само материални щети, но и застрашават човешки животи. Надяваме се компетентните органи да направят необходимото, за да предотвратят подобни криминални деяния в бъдеще и да разкрият извършителите на инцидента станал повод за взимане на настоящата позиция. Протестираме срещу бездействието по този, и други въпроси касаещи недостига на охранителен състав в местата за лишаване от свобода и безпомощността на държавата да гарантира сигурността на ангажираните с обезпечаване на дейностите с криминогенния контингент в страната и ще приемем продължаващо такова поведение като безотговорно срещу целия сектор", се казва в позицията на УС на ССЗБ, който е със седалище в затвора в град Пазарджик. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване