02/05/16 17:47
(http://pik.bg)

И Петков скочи срещу избора на Кунева: Трябваше да се намери друго и силно решение за МОН

И Петков скочи срещу избора на Кунева: Трябваше да се намери друго и силно решение за МОН

Образованието е изключително важна материя и трябваше да се намери друго и силно решение за МОН. Така зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков коментира в ефира на БНР избора на Меглена Кунева за ресорен министър.

„Нашите притеснения идват от това, че имаме един изведен приоритет – борба с корупцията, където сме доникъде. Ние още нямаме варианта на законопроект, който г-жа Кунева ще внесе, при положение че ние от АБВ сме предоставили сериозна експертиза и сериозни предложения, конкретни текстове. Не може да не сме свършили едното и да тръгнем, със същия човек в една друга, много дълбока тема. Независимо от това обаче кой оглавява Министерството на образованието, АБВ остава на позиция в готовност да дискутира политики в сектора”, добави Петков.

Румен Петков е категоричен, че настоящата политическа реалност изисква ГЕРБ да хармонизира отношенията си, да покаже воля и способност да води диалог в името на определени политики и на тяхната реализация. Иначе първият разрив в държавното управление е неоспорим факт - в т. нар. Реформаторски блок или остатъците от него, коментира още Петков.

По въпроса за хипотезата за излизане на АБВ от властта, Румен Петков отново подчерта, че партията даде подкрепата си за правителството на базата на програмната декларация.

„Когато видим неспособност на министър-председателя и на правителството, като цяло на мнозинството, да реализира тази политика, с която ние сме се ангажирали, разбира се, че нямаме място в управлението“. В този ред Петков отправи критика към работата на управлението в редица сектори - в сферата на отбраната и на външните работи. „Има неща, които минават границата на здравия разум. Има един определен критичен минимум, който нашите избиратели могат да понесат. Ние сме в това Народно събрание с определен мандат и ще се съобразим с него, независимо какво ще коства това“.

Румен Петков определи като национално предателство неактивната работа по издигането на кандидатурата на Ирина Бокова. „Обясненията на министър-председателя, че, видите ли, другите щели да се изморят, на спортен език - значи този човек много тежко бърка дипломацията и спорта. Това са неща, които са доста различни жанрове“. Зам.-председателят на АБВ заяви, че партията разполага с информация, че активно се работи срещу кандидатурата на Бокова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване