02/05/16 10:45
(http://pik.bg)

Илияна Йотова: Планинските региони имат специфични нужди и се нуждаят от специфично финансиране

Илияна Йотова: Планинските региони имат специфични нужди и се нуждаят от специфично финансиране

Планинските региони имат специфични нужди и се нуждаят от специфично финансиране. Това каза Илияна Йотова, ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, на конференция, организирана от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент и Информационното бюро на ЕП в България, на тема "Планините - неоцененото богатство на Европа. Европейски политики за развитие на планинските региони", предаде „Фокус”.

Йотова разясни механизмът, а именно това, че основните закони, които се приемат в ЕП са инициатива на ЕК, но по последния Лисабонски договор и те имат право на законодателна инициатива. "В Комисията по регионално развитие от няколко месеца тече една изключително сериозна и важна дискусия за развитието на Алпийския регион. Парадоксално е, защото това е един от най-богатите региони в Европа и в момента цялото внимание на Европа, бъдещите инвестиции и бъдещите средства, които ще дойдат по линия на сближаването са насочени към този регион", заяви Йотова.

По думите й възниква въпросът какво правим с останалата част от Европа, която е доста по-слабо развита и има многобройни проблеми, свързани с инфраструктура, с заетост и най-страшният проблем е демографският? "Тогава направих тази инициатива през Комисията по регионално развитие да направим едно бъдещо европейско общо законодателство, което да толерира регионите, а не само този териториален принцип, който се използва и сега", посочи тя и добави, че това не беше добре прието от хората от ЕК. "Получих одобрението на моите колеги от регионалната комисия на ЕП и така е започнала работата по създаване на една обща законодателна рамка по развитието на планинските райони. Те имат специфични нужди и се нуждаят и от специфично финансиране", каза още Йотова. Тя обобщи петте основни ключови думи в доклада и предложения законопроект - пари, инвестиции, околна среда, демография и работата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване