02/05/16 13:07
(http://pik.bg)

Москов към депутатите: Имаше ваксина и за бяс в Турция

Москов към депутатите: Имаше ваксина и за бяс в Турция

Аз бях готов днес за един реален разговор за ваксините. Вместо това искрено съжалявам, че той се води на фона на едно общо развлечение в залата. Страховете във връзка с ваксинопрофилактиката е много сериозен, а дискусията се завъртя между широко веселие и разгласяне на епитети.

Това каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов от парламентарната трибуна. Провокиран бяха от всички неверни твърдения, които бяха произнесени тук, посочи той. „Искрено вярвам, че се търси сериозният разговор, а не получилото се тук“. Здравният министър изнесе подробни данни за съдържанието на ваксините, които бяха внесени у нас. „5-валентната ваксина „Пентаксим“, внесена от Турция се произведа във Франция, след което се доставя в Турция като краен продукт. Там част от него се пълни в спринцовки и се пакетира, а друг се оставя в Турция. Ние не се притесняваме от качеството на здравеопазването в Турция, защото то е на много високо ниво“.

Москов показа международен сертификат за добра производствена практика, издадена на Турция за ваксините. „Наличието на знак върху продукта гарантира това. Тя е част от европейската практика. Клиенти на фабриката в Турция са фармацевтични компании от цял свят“. Москов показа документ, който да удостоверява какво представлява този продукт. След това той показа оригинален документ и превод, след което изчете подробно информацията за съдържанието на ваксините. „Няма турска ваксина, има ваксина направена във Франция и пакетирана в Турция“, отново уточни той. „За втория тип ваксина „Еувокс-Б“, винаги съм твърдял за нея че тя не е търсена от българската страна. В хода на преговорите с Турция.

Българската делегация отиде не много публично, тъй като имаше сериозна съпротива това да се случи. В същия момент в здравното министерство на Турция бяха отишли представители на Хърватия и Испания за да искат тези ваксини, но им беше отказано. На нас също ни бе отказано. Те бяха търсили в цяла Европа ваксина БЦЖ. В рамките на преговорите ни бе предложено да ни се дадат допълнително 100 000 дози от „Еувокс-Б“.

След което сме провели разговори с ЕС, както и с Агенцията по бежанците, за да се консултираме за евентуална бежанска криза, застрашаваща страната ни. Имаше ваксина и за бяс. Говоря само с факти“, посочи министърът. Председателят на парламента го призова да побърза, тъй като времето е ограничено. Петър Москов заяви, че го осъзнава, но го прави, за да бъде уведомена обществеността. Министърът коментира и темата с търга за ваксината в България. „Волята на един търговец с притежание на разрешително за употреба, позволяващо му да търгува на територията на България, да не се яви на търга показва, че той не може и не иска да достави 5-валентните ваксини.

Това да кажа, че не е проблем на държавата е все едно вие Г-н Адемов да кажете на жена ви, че не искате да се жените, но да дойдете на сватбата и да й кажете, че искате да съжителствате с нея“, обърна се той към бившия социален министър. „Дори и за ваксините, за които е сключен договор, ни молят за разрешение да доставят опаковки на английски, френски и испански. Ние сме дали това разрешително“, добави министър Москов. Председателят на БСП Михаил Миков се обърна към председателстващият заседанието: „Категорично подкрепяме усилията ви за ограничаване на логореята в НС. Помолихме изказващите се да бъдат прекъсвани, когато се отклоняват от темата“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване