02/05/16 14:23
(http://www.dnevnik.bg/)

Съдебномедицинската експертиза на загиналия във Враца: Травмите не са довели до смъртта


"Категорично трябва да се има предвид, че установените травматични увреждания по трупа на Тодор Йорданов с оглед вида, характера, тежестта и локализацията им, не могат да доведат и не са довели до настъпването на смъртта."

Това е един от изводите, направени в съдбномедицинската екперстиза по случая във Враца, в който след бой на улицата почина 18-годишния Тодор Йорданов. Първоначалната версия за случилото се беше, че момчето е починало от тежък нанесен бой от нападателите си братята Десислав и Иван Дамянови, но в последствие свидетелски разкази, записи и вече окончателно - съдебномедицинската експертиза - опровергават това твърдение. 

Извършена е петорна съдебномедицинска експертиза по досъдебното производство по повод смъртта на 18 годишния Тодор Йорданов, посочва съобщението на прокуратурата, която публикува доклада с позволението на Окръжния съд във Враца.    Съгласно заключението на съдебно медицинската експертиза причината за смъртта на Тодор Йорданов е Ритъмно-проводно нарушение, възникнало на базата на съществуващата при него аритмогенна деснокамерна дисплазия. Тези остри ритъмни нарушения, от своя страна са довели до остра сърдечна и дихателна недостатъчности и смъртен изход от ненасилствен болестен произход.

Йорданов е боледувал от наследствено хронично заболяване на сърцето, а именно аритмогенна деснокамерна дисплазия /кардиомиопатия/, което има продължително протичане и постепенно развитие, пише в експертизата. "При тези болестни изменения в сърдечния мускул смъртта може да настъпи и внезапно, бързо, неочаквано и при видимо добро здраве", посочват експертите.
Травматичните следи по тялото на момчето, които първоначалната аутопсия преброи като 28 нанесени удара, според експертизата "се дължат на действието на твърди тъпи предмети с незначителна кинетична енергия". Част от уврежданията са получени след прилошаването на момчето и падането му на земята, а други – от проведените реанимационни мероприятия, устяновява подробната проверка.         По своята медико-биологична характеристика тези травматични увреждания са причинили болка и страдание, пише в съдебномедицинската експертиза. 
Не е установено наличие на алкохол и упойващи вещества в кръвта на Тодор. 

Експертизата е изготвена и подписана от шестима специалисти по съдемна медицина от "Пирогов", ВМА и Многопрофилната болница във Враца. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване