02/06/16 10:01
(http://www.klassa.bg/)

50-те на Камата

 “България има природни богаства,

България има народ несломим,

България има от всичко по много,

но Христо Стоичков е само един!”

Това четиристишие се ражда в главата на известния привърженик на ЦСКА Вальо Поета още през 80-те години на миналия век. Защото то сумира абсолютно цялата кариера на най-успелия български футболист, който в понеделник, 8 февруари, става точно на половин век.

Христо Стоичков наистина е един. И всички, които не го понасят, просто го правят от истинска, неприкрита завист. Единственият, който спечели “Златната топка”. Защото в състоянието, в което се намира родният футбол, едва ли скоро ще се роди следващият, който да вземе този трофей.

Единственият българин, за когото се отварят и най-заключените врати. Защото, колкото и да звучи зле за тези, които го мразят, няма друг българин, който да е познат толкова на всички континенти. Отдавна сприхавият Стоичков е символ на България. Толкова голям, че в някои държави могат да не знаят къде се намира родината ни, но знаят кой е Христо. И това е факт, който колкото и да се отрича, остава истина.
Защото той е като герой от стихотворение на Ботев. Камата силно люби и мрази. Стоичков е идолизиран, но и предаван. И то нееднократно. Понесе доста неща за половин век, но това не го промени.

“На мен тревата ми действа като наркотик. Не мога да изляза на терена и да играя по различен начин. За мен победата е над всичко. И ще се боря докрай за нея”, казва в едно интервю Камата, след като в приятелски мач ЦСКА разпилява “Локомотив” в Дряново. Хората поканили столичани на свой празник, но отнасят доста голове във вратата си.

Това го разбраха и в Испания, и в САЩ. Разбраха го реферите, които бяха мачкани и стъпкани. И на пет континента знаят какво означава “мамата”. Разбра го и Фреди Лерена, който си тръгна със счупен крак от контрола. Но Христо Стоичков не може да играе по друг начин. На терена той винаги е давал 100%. А понякога и повече. Това го направи велик и мразен.

Защото в България обичаме да мразим успелите. Това е повече от национален спорт. Стоичков го мразят левскарите, защото прати в забвение всичките им идоли, създавани методично от пропагандната им машина. Цесекарите го намразиха, защото

ги заряза точно в решителния момент и се стигна

до 0:5 от“Левски”за 50-ата годишнина на клуба

След като се скара преди това с Трифон Иванов за капитанската лента. Както направи и с Николай Илиев в националния отбор, за да я вземе Борислав Михайлов. Но му простиха бързо, защото е Стоичков.

 

 

Когато се завърна като треньор на “Българска армия”, дори за няколко дни на стадиона имаше повече хора, отколкото събират днес всичките в елитната ни “А” група.
На 8 февруари една Кама ще стане на половин век. И ще продължи да бъде силно обичан и мразен. Както той го иска. Защото малцина познават истинското му лице. И факта, че е помогнал на стотици. Без шум, без излишна помпозност. Както го правят повечето българи.

На тази възраст избухва талантът на младия Стоичков. Той е в училище и гони по цял ден топката. Всъщност първоначално го харесват за лекоатлет. Според разказите на съучениците му той винаги е бил буйна глава. Дори на едно състезание в София, за да покаже колко добре е подготвен, скача от втория етаж. С контузия обаче отново е най-добър.

Втората декада от живота му ще го срещне с тези, които го оформят като играч. Ще се появи Атанас Узунов, бъдещият му кум, който държи на таланта му. Ще се появи първият треньор Огнян Атанасов, както и Сава Савов, който му дава пътя в Харманли. Въоръжен с щафета салам, за да го възпитава.

Ще дойдат и първите разочарования. Освобождаването от “Марица”. Отказът на “Ботев” да го вземе. Отиването в Харманли и откриването му за големия футбол от ЦСКА.
Може би най-щастливият му рожден ден. Някъде около него един автомобил спира пред вратите на поделение 26110 в Стара Загора, за да прибере артилериста Христо Стоичков Стоичков. За да го върне към футбола.

Ицо е една от изкупителните жертви за скандалния финал за купата срещу “Левски”. Защото не е служил, е пратен в Стара Загора. Там обаче попада на доста “червена” общност. Батарейният е от ЦСКА, старшината също. И дори му разрешават освен на плаца да играе и в “Партизанин” от близкото село Петрово. Напълно нелегално, разбира се.

Опрощението идва и с това избухва големият талант. “Средец” се ръководи от гимнастика Никола Проданов, но заради скандала е изхвърлен от стадиона. Разбиването обаче действа доста положително. Започва да се разчита на младоци като Ицо, Емил Костадинов, Любослав Пенев, за да се направи един от най-силните отбори у нас. “Левски” е унижен с 5:0, а на следващия мач Камата е с номер 4, колкото гола е вкарал на Здравко Здравков.

Ден преди 22-ия си рожден ден вдига сватба с Мариана. Тя работи в “Деница”.

“Отидох за печка, върнах

се със съпруга”,

казва Стоичков. Той се мести в “Младост”, където е апартаментът на тъщата Пепа. Най-властната жена в живота му.

С ЦСКА прави невероятни рейдове в Европа, за да се стигне до интереса от “Барселона” и трансфера за невероятните тогава 4,5 милиона долара.

 

 

Отново тегоби. В любимия “Барселона” се е появил Луис ван Гаал на мястото на Йохан Кройф, за когото Стоичков е като син. Българинът вече има всичко. С “Барселона” е носител на КЕШ, с националния отбор 1/2-финалист на световно първенство. И разбира се, носител на най-голямото признание за един футболист - печели “Златната топка”. И то безапелационно. Нищо, че от втори път.

Първия го прецакват заради Марко ван Бастен, като всички признават, че тогава българинът е най-добър в света.

Това обаче не е достатъчно на Ван Гаал, като той прави всичко възможно да изгони Камата. Юбилеят е в Парма, където е примамен от милионите на “Пармалат” и Калисто Танци.

Все пак той се връща в любимата “Барселона”, за да грабне отново сърцата на феновете. Идва обаче европейското, където България отпада в групите.

Димитър Пенев е сменен с Христо Бонев

и Стоичков обявява бойкот

След това обаче се появява с букет цветя на вратата на треньора, за да иска прошка. На световното във Франция обаче изчезва заедно с Любо Пенев от лагера на националите точно преди кошмарната загуба с 1:6 от Испания.

През пролетта на 1998 година изненадващо се връща в ЦСКА, но само за 4 мача. След скандал с Трифон Иванов отива в саудитския “Ал Насър”, за да го изведе до титлата в турнира за КНК на Азия. След това изкарва един сезон и в японския “Кашива Рейсол”. На 33 години слага край на кариерата си в националния отбор, като е отбелязал 37 гола в 83 мача за България. Това става на мача с Англия от евроквалификациите, като предава екипа на Мартин Петров. Специално в София пристига Йохан Кройф.

Но футболната му кариера продължава. Тръгва за САЩ, където последователно играе за “Чикаго Файър” и “Ди Си Юнайтед”. С “Файър” взема купата на САЩ. И вдига посещаемостта на отбора с около 5000 зрители.

Стоичков вече е скочил в дълбокото след края на кариерата си. Директно се захваща с националния отбор като негов селекционер. В първия му мач на 18 август 2004 година правим 0:0 при гостуването на Ирландия за контрола в Дъблин.

Началото е повече от обещаващо, но отново пропускаме световното първенство. Камата влиза в конфликт с капитана на националите Стилиян Петров, който решава да спре за кратко изявите си за държавния тим. След това двамата успяват да изгладят отношенията си, като Стилиян се връща обратно.

40-годишният Стоичков стартира доста добре в евроквалификациите, като правим 2:2 с Румъния и 1:1 с Холандия. Но след равенството с Албания всичко приключва.

Обаче Камата продължава да търси треньорска кариера. Първо отива в “Селта” (Виго) в опит да го спаси. И го прави. Години по-късно става ясно, че всъщност тимът е изпаднал след договорен мач на преки съперници.

Следващата спирка е Южна Африка, където от скромния “Мамелъди Съндаунс” прави претендент за титлата, която е изпусната кръг преди края. От този период остава и легендарният лаф “Самтайм уин, самтайм люн” или на български “Понякога печелиш, понякога губиш” и термнинът “вертюлейшън”.

Гриша Ганчев го взема в “Литекс”, където Стоичков слага основите на най-младия български отбор. И дава път на един куп таланти, които сега са в националния отбор.
Всичко приключва заради ЦСКА. Ганчев го праща там, като обещава да го последва. Но го предава. Димитър Борисов дори му връчва акционерната книга. Камата е посрещнат от пълен сектор “А” на “Българска армия”. За да приключи всичко след няколко дни.
Паралелно вървят и няколко опита да влезе в политиката, но те се провалят с гръм и трясък.

Половинвековния юбилей заварва Стоичков в ново амплоа.

Вече е журналист, или по

неговия речник - тюфлек

Захвана се с професията, която много мразеше като футболист. И дори бе направил три списъка, които му седяха до телефона в Барселона. Единият с тези, които са го писали като №1 за “Спортист на годината”, вторият - с тези, които все пак са го включили в десетката, и третият - с тези, които са го пропуснали. И последните нямаха никакъв достъп.

Юбилеят ще изкара с любимите си жени на остров далеч от България. Но ще се завърне на 20 май за шоумача на “Васил Левски”. За който май билети останаха само за сектор “Б”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване