02/06/16 09:30
(http://www.klassa.bg/)

Дават почистването на столичното летище на външна фирма

 „Летище София ще бъде по-чисто след отдаването на дейността на външен изпълнител“, това заяви днес изпълнителният директор Христо Щерионов.

Той обясни, че договорът за „Комплексно почистване е сключен след влязло в сила решение на Върховния административен съд от 16 октомври 2015 г. То е окончателно и не подлежи на обжалване. Назначената проверка от министъра на транспорта не констатира нарушения на процедурата и не установи причини тя да бъде спряна, уточни Щерионов. По думите му Агенцията за държавна финансова инспекция също не е открила нарушения.

Изпълнителният директор обясни, че Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) определя комплексното почистване като неавиационна дейност и препоръчва извършването му от външен изпълнител за постигане на по-високо качество на услугата. Затова на почти всички европейски летища тази дейност е отдадена на външни специализирани фирми с подготвен персонал и професионално оборудване.

Христо Щерионов посочи още, че според статистиката на летище София от 2013 г. до края на 2015 г. средно на всеки 3 дни е получавана жалба за лоша хигиена от преминаващи през двата терминала. През 2013 г. са постъпили 86 жалби, а през последните 2 години - по 105. Във връзка с огласените от стачкуващите цифри, че до момента дейността е струвала на летището около 160 000 лв. с консумативите на месец Христо Щерионов обяви, че сумата е 218 000 лв.

По думите му сравнителният анализа показва, че ако летището само изпълнява всички заложени в техническото задание по договора с външната фирма дейности ще са необходими със 700 000 лв. повече. Това е така, защото за извършването на посочения обем от работа ще са нужни повече служители и сериозна инвестиция в професионална почистваща техника, и консумативи.

Христо Щерионов обясни, че съгласно условията на договора фирмата има ангажимент да назначи всички служители на летището, които се занимават с почистването, но към настоящия момент никой не е пожелал да премине на работа към изпълнителя. Съгласно Кодекса на труда и Колективния трудов договор преговорите се водят със синдикалните организации, обясни той. С тях е сключено споразумение за обезщетение от 6 заплати при напускане на служители и е гарантирано постъпването им на работа в новата фирма.

Ръководството на летището е предоставило и списък със свободните позиции като изпълнителният директор е поел ангажимента, че ако има хора с необходимата квалификация ще се разкрият и допълнителни работни места.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване