02/06/16 10:20
(http://www.klassa.bg/)

Изкуствен интелект на Google ще се изправи срещу световния шампион по играта Го

 Базиран на изкуствен интелект софтуер на Google ще се изправи срещу световния шампион по играта Го - Ли Седол, пише BBC News. Новината идва седмица, след като най-голямата търсачка обяви, че програмата AlphaGo е победила френския шампион по Го, Фан Хуи. Събитието беше преломен момент за изкуствения интелект, който може да се сравни с победата на Deep Blue на IBM срещу Гари Каспаров на шах.
Партията ще се проведе в Сеул, Южна Корея, и ще се излъчва на живо по YouTube. Демис Хасабис, ръководител на лабораторията DeepMind на Google, съобщава в Twitter, че между 9 и 15 март ще се проведат пет игри, като наградата е 1 милион долара. По думите на Седол въпреки че AlphaGo изглежда силен играч, той е уверен, че би могъл да спечели. Компютри са побеждавали аматьори в играта Го, но преди победата на Google срещу френския шампион, експерти предвиждаха, че ще минат поне десет години, преди програма да е в състояние да спечели срещу най-добрите в света играчи.
Смята се, че играта Го е произлязла от древен Китай преди няколко хиляди години. Използвайки черни и бели камъни върху квадратна решетка от линии, играчите печелят точки, като заобиколят фигурите на опонента си със своите. Правилата са по-прости от тези на шаха, но играчите могат да направят избор измежду 200 хода, докато в шаха възможностите са около 20. В играта Го има повече възможни ходове от атомите във Вселената, според екипа на DeepMind. Над 40 милиона хора по света играят Го. Понякога е изключително трудно да се определи кой печели и голяма част от най-добрите играчи се уповават на инстинкта си.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване