02/06/16 14:55
(http://www.dnevnik.bg/)

Хиляди сирийци бягат към Турция от руските бомбардировки край Алепо


Десетки хиляди сирийци бягат от засилените в края на седмицата руски бомбардировки срещу противниците на Башар ал Асад в района на град Алепо. Около 350 хил. души се смята, че доскоро са били в районите, контролирани от опозицията. 
 Сега около 15 хил. са струпани на сирийско-турската граница, а хуманитарни организации казаха в петък, че на път към района са още около 50 хил. души. В събота управителят на граничния вилает Килис заяви, че на границата за последните 48 часа са пристигнали 35 хил. души.
 Сухопътна атака на армията, иранските части и отрядите на ливанската групировка "Хизбула", подкрепяни от въздуха от руска бойна авиация, заплашва с пълно обкръжение и разгром най-големия сирийски град. 
 Това не само би донесло контрол на Дамаск над един от най-важните градове в страната, но и би засилило позициите на Асад, Москва и Иран на преговорите за Сирия, отложени до 25 февруари. Прекъснат е основният път, свързващ Алепо с Турция, и в Анкара подозират, че може да последва блокада и опит бунтовниците да бъдат принудени чрез глад да се предадат.
 Видеокадри от граничния пункт Баб ел Салам показват, че на турската граница няма напрежение и хората получават основна помощ, докато чакат да бъдат допуснати. В същото време Турция се опитва да изгради лагери за тях на сирийската част на границата.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване