02/07/16 20:17
(http://www.klassa.bg/)

Булгаристантабак

 Морската гара Каракьой на Галата в Истанбул. Забързан поток от пътници, току-що слезли от пристигналото от азиатската част на града корабче. Носи се аромат на печена на скара риба, а амбулантните търговци са навсякъде. Сред тях често срещана гледка са и подвижните сергии - на дървения станд са изложени около 60 кутии цигари от близо 30-ина марки - всичките без бандерол. Сред тях има Camel, Gauloises, Parliament, Winston и Marlboro, но и марки, собственост на "Булгартабак" - Prestige, ММ и Victory. Цената - 3 лири (около 1.8 лв.) е два пъти по-ниска от тази на легалния пазар. Трите марки - Prestige, ММ и Victory, се срещат навсякъде в Турция, а най-много в най-отдалечените райони от границата с България - в Източна и Югоизточна Турция.

Според доклад от 2014 г. на турската дирекция за борба с контрабандата и организираната престъпност (КОМ) около 50% от контрабандните цигари, иззети в Турция през същата година, са от български произход и именно от трите марки. От останалите 30% са от Китай, Индонезия, Полша, Армения, ОАЕ, Молдова, Йордания, Грузия, 10% от други държави и 10% са цигари, легално изнесени от Турция, но незаконно върнати обратно.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване