02/07/16 23:01
(http://pik.bg)

Експерт: Близките на психичноболните трябва да са наясно с лекарствата за съответното заболяване

Експерт: Близките на психичноболните  трябва да са наясно с лекарствата за съответното заболяване

Близките на пациентите ни са хора, които боледуват заедно с тях, каза д-р Надя Желязкова, управител на общинското здравно заведение „Център за психично здраве Проф. Ив. Темков - Бургас", цитирана от "Фокус". „Семейството както за всяко нещо, така и за психичните ни заболявания е от изключителна важност. Това са хората, които трябва да са наясно със същността на заболяването им, трябва да са наясно с медикаментите, които получават, да контролират ежедневния прием на медикаменти, защото амбулаторният лекар ще прегледа пациента, ще назначи терапия, ще го извика на консултация, примерно с 15 или 30 дни, но близките са тези, които живеят с тях“, обясни тя. По нейните думи близките на пациентите с психични заболявания трябва много добре да познават същността на заболяването и в момента, в който видят влошаване в състоянието им, своевременно да ги водят на прегледи, за да се вземат съответните мерки. „Трудно е на близките, защото това са хора, които работят, които по един или друг начин си създават проблеми покрай състоянието на нашите пациенти. Голяма част, от близките на пациентите са безработни. Голяма част от тях не са в състояние да вършат каквато и да е работа. Никак не им е лесно“, допълни докторът. 
Според нея, от голямо значение за близките на психично болните са изградените Дневни центрове, тъй като те облекчават ангажимента им. „В Бургас в момента се изгражда подобен център”, уточни тя и допълни, че по този начин пациентът прекарва деня в Дневния център, където специалисти се занимават с него и в края на деня се прибира. „Така близките ще имат възможност да работят и да живеят пълноценно извън болестта на техния близък. За съжаление в България са малко Дневните центрове, но се надявам с времето да се изграждат повече такива“, каза д-р Желязкова. 
Тя допълни, че консултациите с близките са част от работата на специалистите. „Близките присъстват и по време на прегледа и след това, когато пациентът е настанен в стационара. Нямаме определени дни за свиждане, както е в другите болници. Във всеки един момент може да дойде някой от семейството и да се консултира с лекуващия лекар за състоянието на техния близък. Ако е необходимо да се обясни смяна на терапията или пък по-продължителна терапия“, обясни докторът. По нейните думи, близките на пациентите, които са от по-дълго време знаят какъв е регламента и са по-умерени в очакванията си, докато при новооткритите случаи, близките на пациентите имат нужда от повече разговор с лекуващия лекар, обяснения, напътствия и контакти с него. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване