02/07/16 20:12
(http://www.klassa.bg/)

Законът на НФСБ за US „Мариците“ гарантира бързо и безнаказано доограбване на България

 На 8 юли м.г. в парламента бе внесен „Законопроект за предсрочно прекратяване на договори за производство на електрическа енергия“. В чл. 1 от него е уточнено, че става дума само за двата „Договора за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия“ (ДДИЕ) между Националната електрическа компания (НЕК) с  ТЕЦ „Ей и ЕС 3С Гълъбово“ („Марица изток“ – 1) и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток“ – 3“, сключени през май 2001 г. от тогавашния премиер Иван Костов с две чужди офшорки. Като вносители на този законопроект са се подписали депутатите от НФСБ Валери Симеонов, Христиан Митев, Валентин Касабов, Петър Петров и Димитър Байрактаров.

В действителност автори на документа са лобистът Стефан Гамизов ( на снимката горе) и семейната му НПО „Гражданска лига за България“ (Виж „Гамизиада“, в „Капитал“, 11.09.2009 г.) Той е превел на български език един закон, приет в Полша през 2007 г. след постановено решение на Европейската комисия (ЕК), според което подобни договори с чужди инвеститори били обявени за „недопустима държавна помощ“ и поради това е трябвало да бъдат прекратени.

Настоящият анализ има за цел да покаже:

  1. Защо законопроектът Гамизов-Симеонов НЕ прекратява договорите с „Мариците“. Обратно – той им гарантира още по-бърз и безболезнен грабеж на милиардите, договорени с Костов през май 2001 г.;
  2. Токът не само че няма да поевтинее, а обратно – ще се оскъпи значително, както е станало и в Полша.  Само че вносителите премълчават това. (Виж карето „Гамизов и Симеонов налагат енергиен данък на потребителите“ в края на статията ).
  3. Защо избраният път – доказване на наличието на държавна помощ, несъвместима с вътрешния пазар в договорите с двете „Марици“ – няма да доведе до освобождението ни от енергийното робство. Обратно – на сегашния етап има риск да влоши още повече състоянието на Националната електрическа компания (НЕК), а оттук – и на Българския енергиен холдинг (БЕХ).
  4. Кой е верният път според АТАКА. Защо партията на националистите иска нов закон за енергетиката и нов закон за ВЕИ?

 

Законопроект, изработен на два континента!?

Пропагандата на този законопроект тръгна веднага след внасянето му в деловодството на НС на 8 юли 2014 г. с публичните благодарности на Симеонов към неговия сътрудник Гамизов.

„Те (Гамизов и неговата „Лига“- б.р.) го подготвиха, работейки паралелно на територията както на България, така и в Щатите и Брюксел. Законопроектът в такъв кратък срок беше подготвен с цената на много сериозни усилия и искам да им благодаря“, коментира Валери Симеонов в интервю за агенция „Фокус“. Той изрази надежда, че ще бъде постигнато „не само замразяване, а и намаляване цената на тока”.

Особено силно е изкушението да анализираме интервюто на вносителя с Цветанка Ризова на следващия ден, 9 юли 2015 г.:

Симеонов: „… Имаме съгласието на Бойко Борисов, на Теменужка Петкова, на Томислав Дончев, на Владислав Горанов и на председателя на енергийната комисия Делян Добрев. Но най-голям принос има „Гражданската лига на България“ с председател г-н Стефан Гамизов, за което им благодаря. Това е високо патриотично дело, което те извършиха без разход на 1 евро за държавата. Те направиха експертизите. Законопроектът е правен на два континента

Ризова: Ама това е много сложно – правени са експертизи!

Симеонов: Да, естествено! Вижте за какво.

Той изрично подчерта, че двете дружества са надвзели милиарди. „Ей И ЕС 3С Марица изток 1“ е надвзела 1.979882 милиарда лв, а „КонтурГлобал Марица изток 3“ – 1.05624 милиарда лв. Общо към 3 милиарда лв. Законопроектът задължава „Мариците“ да върнат надвзетите пари в… държавния бюджет, каза вносителят. Но той не е и прекалено безмилостен, защото давал право на двете компании да излязат на свободния пазар!

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване