02/07/16 20:15
(http://www.klassa.bg/)

Неоосманизмът на Мадам В.

 Ще нахлуе ли турската армия утре, за да ни помете държавата, или ще ни пусне вируса на политическия ислям да шества из Родопите и Кърджалийско?

Като нищо и двете. В този дух бяха изказванията на кръглата маса "България - заплашена от неоосманизъм или нов мост между Изтока и Запада в новите геополитически реалности", организирана от главната редакторка на сайта epicenter.bg Валерия Велева и нейният Институт за стратегии и анализи.

Двамата президенти Георги Първанов и Петър Стоянов, настоящият вицепрезидент Маргарита Попова и редица академици, повечето популярни с топлите си чувства към Русия, разсъждаваха по въпросите дали са необходими спешни мерки, за да се пресекат" агресивните домогвания на южната ни съседка" и дали "имперската носталгия на днешна Турция" е реална заплаха за България, Европа и Близкия изток.

При откриването на кръглата маса самата Валерия Велева заяви, че целта й не е да търси противопоставяне и политическо заиграване, а да "събере националния дух и да търси верните решения". В анонса за конференцията имаше заявка дори, че на събитието ще бъдат "оформени базисни тези, които могат да залегнат в бъдеща национална доктрина, приета с консенсус от основните политически фактори в страната".

Вместо това от изказването на Георги Първанов разбрахме, че е прочел книгата на премиера на Турция Ахмет Давутоглу "Стратегическа дълбочина" и си е подчертал цитат за правото на намеса на Турция във въпросите на мюсюлманските етнически малцинства на Балканите. Според Първанов през последните дни, седмици и действия виждаме и практически действия в изпълнение на тази доктрина - а именно дебатът "робство" или "съжителство" е бил животът на българите в Османската империя. "Моят прочит е, че ако се окаже, че балканските територии на Османската империя са поробени, то след освобождението им не може да има никакви претенции, но ако нашите предци са съжителствали, то амбицията не просто за присъствие, но и за откровена намеса във вътрешните работи на съответните държави ще бъдат исторически обосновани", заяви Първанов и добави, че според него такава е логиката на дебелата книга на Давутоглу.

Петър Стоянов от своя страна предпочете да говори за отношенията на България с Русия вместо за неоосманизма с думите: "Политиката е сложна работа и никога не е да избираш между два полюса." Според него българската политика към Путинова Русия трябва да бъде сдържана и прагматична. "Аз съм русофил, но това не ми пречи да виждам политическите реалности. Нашето място е в ЕС, но краен тон към Русия не можем да си позволим", каза президентът.

А вицепрезидентът Маргарита Попова се отдалечи най-много от темата на събирането. Според нея целта на кръглата маса беше "да прегърнем с топли думи на надежда българския народ" и "да кажем, че ни е нужен план на нацията за благополучие, сигурност и мир на региона".







Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване